De sitter i knäna. Alla stegen igår på stengolvet mellan färgverkstan och emaljugnen.
Nu niger jag. Benen känns för korta. Men det är det värt. Känslan när luckan öppnas och de glödheta plåtarna kommer ut är svår att slå.
Vardagsmorgon med prasseltidning. Vardagsmorgon med P1 i ena örat.
Tapio Salonen professor i socialt arbete, presenterar Rädda Barnens undersökning som visar att regeringen fortfarande låter de barn som har det sämst leva kvar i fattigdom.
Maria Larsson, barnminister från KD, tar 1997 som utgångspunkt för sina resonemang. Det år då flest hade det dåligt i Sverige. På så sätt kan hon visa att andelen socialbidragstagare minskar, samtidigt som den ökar för varje månad sen 2006.
Hon talar om lagar och inte om de konsekvenser förändrade regler för bostadsbidrag ger. Ett av de reportage som jag har gjort rörde en kvinna med tre barn som fått bostadsbidrag i tio månader under studier och arbetssökande. När hon började arbeta fick hon betala tillbaka lika mycket som hennes lön var på. Bostadsbidraget räknas efter kalenderår och inte efter att människor behöver stöd innan de får ett arbete, om inte tiden stämmer med ett kalenderår.
"Akta er för bostadsbidrag" var denna kvinnas råd till alla med låga inkomster.
I morse prasslade jag fram till Johanna Koljonen i DN. (Här är en länk till DN.) Hon är så glad för att hon som jobbar 60 timmar i veckan kan låta andra städa hemma hos henne. Som höginkomsttagare har hon råd, även utan bidrag, men tar tacksamt emot de timmar som vi andra subventionerar. Hon funderar över att en hushållerska på heltid är billigare än att ha en hemmamake. Det är hennes lösning på att slippa tömma vaser med ruttnande snittblommor.
Jag funderar på om vi inte kunde ge lika många kronor till familjer med låga inkomster. Tänk om varje barn som lever under fattigdomsgränsen fick 3 000 kronor i bidrag per månad, liksom Johanna Koljonen.
Det skulle göra skillnad.
6 kommentarer:
Ja Eva, mitt adrenalin gick upp när jag läste hennes spalt. Vad var det annat än ett dåligt samvete hon försökte få oss läsare att tvätta åt henne. Fy bubblan. Dessutom. Hon kan ju ge farao i att köpa dyra snittblommor så slipper hon ruttnande stjälkar. Och som tillägg till det: hur många vaser ska en vuxen människa ha med ruttnande snittblomstjälkar för att det ska kännas oöverstigligt att ta hand om. Hon kunde byta jobb en dag med en ensamstående mamma i vården som byter blöjor på gamla dagarna i ända för att sedan åka hem och ta hand om det andra arbetet, barnen och hemmet.
Jag som har tyckt att hon är klok. Men nu fattar jag inte mycket av hur hon tänker. Kan ha att göra med att gränserna mellan de som köper hemarbete och de som arbetar i hem är så stor i Finlandssverige.
Ja, det är märkligt. Tyckte precis som du att hon verkade vara en ovanligt klok person...Suck! Tänker på hennes sommarprat förra året tror jag det var. Nu ändras min åsikt. Så illa luktar blomvattnet.
Men idag har vi i alla fall vaknat till en dag när regeringen måste tänka till om de ska få igenom fler budgetar. Hoppas verkligen att något sker så att inte fler tvingas bli utfattiga.
Jag förstår inte problemet. Koljonen försvarar inte någonstans skattesubventionen, hon nämner inte ens Rut. Det enda hon gör är att konstatera att hon jobbar väldigt mycket med sitt jobb och således har råd att köpa en tjänst. Som hon inte på något sätt talar nedvärderande om.
Sen luftar hon i krönikan sina blandade känslor, magkänslan att det borde vara fel (som man lätt drabbas av om man kommer från enklare förhållanden) samt det förnuftiga resonemanget att det inte är något konstigt egentligen. Ärligt och relevant.
"Kan ha att göra med att gränserna mellan de som köper hemarbete och de som arbetar i hem är så stor i Finlandssverige."
Ursäkta, vad??? Det finns ingenting som heter "Finlandssverige" - däremot finns det ett Svenskfinland (= den svensktalande delen av Finland), är det den du syftar på? Eller, det kan det ju inte vara, för i Svenskfinland är det verkligen inte så att "gränserna mellan de som köper hemarbete och de som arbetar i hem är så stor". Vi har exakt samma sociala struktur som i det övriga Finland och de sociala skillnaderna i Finland är mindre än de i Sverige (ni har betydligt mera superrika än vad vi har).
Skicka en kommentar