onsdag 24 augusti 2011

Offer för sitt eget oförstånd

Nu är det klart att Dominique Strauss-Kahn inte kommer att ställas till svars. Nafissatou Diallo är inte trovärdig enligt åklagaren på Manhattan. Det går inte att avgöra om hon blev våldtagen, eller om hon inte blev det. De tekniska bevisen håller inte i en brottmålsdomstol med en jury som ska fälla avgörandet. Han är vit, man och mycket högt uppsatt, hon är svart, hotellstäderska och hon umgås med personer som är dömda för brott.

Nu kommer Nafissatou Diallos advokat att stämma den mäktige före detta chefen för Internationella valutafonden och den tilltänkta presidentkandidaten i ett civilt mål. Där är beviskraven inte lika höga.

Ledarredaktionen på le Monde (vänster) sammanfattar socialisten Dominique Strauss-Kahns ansvar så här;
"il est surtout victime de sa propre imprudence." 

Han är med säkerhet offer för sitt eget oförstånd. Men det kan också översättas som att han är med säkerhet offer för sin egen oförsiktighet. 


Med säkerhet är han i alla fall en man med stort ego och stark drift att ligga med de kvinnor han ville, som har förlorat sina möjligheter att använda sin position när han jagar nästa partner.


 Ingen kommer att glömma de vittnesmål som flera kvinnor framförde i Frankrike om hur de hade behandlats av denna man. Hur han utnyttjade sin position inom partiet och i makteliten för att ständigt vara otrogen mot sin fru. Han är en hel generation yngre än Francois Mitterrand men har uppfört sig på samma dinosaurievis.

Men vad säger man om hans fru? Anne Sinclair som länge har varit en av fransk teves stjärnjournalister och som är arvtagare till en av världens största konsthandlare, Paul Rosenberg i New York.

Här är hennes blogg som hon öppnade till stöd för sin make.


6 kommentarer:

Cecilia N sa...

"Han är vit, man och mycket högt uppsatt, hon är svart, hotellstäderska och hon umgås med personer som är dömda för brott."

Om detta är anledningen till att åtal inte väcks (och så har jag förstått det) så blir jag rasande.

Men sitta här och rasa, vad hjälper det?

Granne med potatisodlaren sa...

Enligt Kerstin Hallert fd Svenskadagbladetjournlist som lever i Paris är det så enligt vad som sägs där. Det är ju dåligt för DSK också att han inte blit prövad, för han kommer ju alltid att vara skyldig nu.

Victor Estby sa...

Sant. Han kommer alltid att vara skyldig nu. Klokt skrivet. Det finns alltid fler aspekter än vid första anblicken. Tack för att du påminde mig om det igen, Eva!

Granne med potatisodlaren sa...

Jag blir allt tjatigare, det finns alltid både och även om bägge alternativen är mörkt grå.

Maria Moln sa...

Ja du har så rätt. För mig är han alltid skyldig. Så även för fransmännen jag träffade i somras.Han är så körd man kan bli i etablissemanget.

Granne med potatisodlaren sa...

Tänk om den sexistiska kulturen fick sig en riktig törn efter detta debacle. Då skulle något gott komma ur vidrigheten.