måndag 6 februari 2012

Bo eller äta?

Nu vill folkpartisten Lennart Gabrielsson  att undersköterskor som är yngre än 25 år ska slita i äldreomsorgen för 12 000 kronor per månad före skatt. Han är kommunalråd i Sollentuna. En mycket rik kommun i Stockholm. Han är också vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting, kommunernas lobbyorganisation.

- Det är väl bättre att få 75 procent av lönen än inget alls, säger han trosvisst till Ekot. Han nämner aldrig hur lite det är.

Varför ska de med de lägsta lönerna få ännu mindre? Varför säger inte denna högavlönade politiker med både lön och styrelsearvoden som han tar ut för samma arbetstid att :

 Jag kan sänka mina arvoden jag har mer än nog.


Nej, det får vi aldrig höra. Istället ska unga kvinnor i tunga yrken välja på om de kan bo eller äta för den svältlön som Lennart Gabrielsson föreslår. Eller ska han fixa personalbostäder till alla som ska jobba i Sollentuna? Vem ska försörja deras barn? De kanske är en annan sorts människor som inte behöver äta och klä sig?

Det blåser kalla vindar från höger. Frågan är finns det tillräckligt starka fackliga ledare inom Kommunal för att stoppa detta och andra förslag om att försämra arbetslivet?

Det kom som ett brev på posten. Hög arbetslöshet ger lönesänkningar om arbetsgivarna får bestämma. Jag undrar om han tänker erbjuda de civilingenjörer som han måste anställa på tekniska kontoret samma låga lön om de inte har fyllt 25 år?

5 kommentarer:

Karin sa...

Men Eva, det måste du väl förstå. Om man kan anställa billiga ungdomar i kommunal verksamhet måste det ju av konkurrensskäl även gälla privata vårdinrättningar, förskolor och skolor. Billiga elevassistenter till exempel, för att lite väga upp den lärargleshet som råder.

(Jo, jag är lite arg idag, efter att ha kollat upp Cybergymnasiet.)
http://www.karinenglund.com/2012/02/skon-attityd/

Granne med potatisodlaren sa...

Åh, det är gott om arga dagar när jag tänker på hur alla unga blir förminskade av allianspolitiker.

Jo, jag förstår att han krattar manegern för att alla löner ska sänkas och att alla som har normal lön ska kunna sägas upp. Det var ju inga bekymmer enligt honom de kunde ju få ett annat jobb, (med lägre lön glömde ha att säga).

Sophia Callmer sa...

Helt groteskt, skulle någon hantverkare under 25 jobba på ett bygge för 12 000 kr i månaden???
Det är dels helt vansinnigt tänkt för ett jobb som är ett av samhällets viktigare och sen är det inte direkt något i jämställdhetens tecken. Jag blir så förbannad över sånt, tanklöst förhoppningsvis. kram Sophia

Jane Morén sa...

Som jag skrivit förr, dina inlägg borde gå raka vägen till politikerna, varje dag!

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, Sophia det är helt på tok. Men detta utspel var planerat och inspelat redan på fredagen.

Jane, tack för att du uppmuntrar mig. Då blir jag så glad.