fredag 3 februari 2012

Den kylan ger inga rosor på kinden

Det är kallt. I natt var det minus 42,7 grader i Kvikkjokk. I morse under 31 här vid älvens strand.

Men allra kallast var det i söndags när All för Alla ordnade sin överklassafari till Solsidan. Såg ni mannen som arbetade alla da'r i veckan med affärer? De unga killarna i dunjackor som trosvisst deklarerade att de som var med på bussen var lata och arbetade inte? Och spåren efter ägg på bussen fönsterrutor? ( Är det tillåtet att slänga ägg på bussar i Saltsjöbaden?)

Då känns det kallt och vasst.

Kallt ska det ju vara när det är Jokkmokks marknad. Årets är inget undantag. På marknaden spelar Evighetens orkester Ice music på sina is - instrument. 


Kylan sprider sig in i köket när jag läser om de fyra kvinnor som fått besked om att de hade bröstcancer. Men det var inte sant. Här är en artikel som berättar vad som hände 2007 när landstinget blev osams med de patologer om arbetade i Sunderbyn.

Nu är det landstingsledningen som ber om ursäkt.

Kylan kan också vara praktisk. Nu jobbar Luleå, Boden och Piteå för att få fler företag att etablera sina servrar i länet. Mark Brzezinski USA:s ambassadör är i Luleå för att se var Facebook etablerar sig  och för att få Sverige att stödja USA:s säkerhetspolitik.

Många gånger tror jag inte vad jag hör. I morse trodde jag att jag läste fel. Men det är sant. Arbetsförmedlingen anser att de som tvingas delta i Fas 3 inte har rätt att vara lediga efter det att de har jobbat i vanliga arbeten. Lars-Ove Berglund som är timvikarie som busschaufför tvingas gå till Fas 3 alla vardagar trots att han har jobbat upp till 100-150 timmar per månad som busschaufför på helgerna.

När han ville vara ledig en vardag fick han till svar att det är frivilligt att arbeta, men att Fas 3 är obligatoriskt.

Men nu säger Göran Nilsson marknadschef på arbetsförmedlingen att arbete på öppna arbetsmarknaden kommer i första hand. Han säger att alla som arbetar ska deklarera antalet timmar och att ingen ska tvingas att arbeta mer än 40 timmar per vecka. Hoppas att de anställda på arbetsförmedlingen får veta detta.


Det känns verkligen kallt och ruggigt när alla de som arbetar och sliter ses som en kostnad. När alla kvinnor som sliter ut sig i vården får nej till livränta.  Läs här om hur det kan vara.När män med oklanderliga kostymer bestämmer, ja, då tänker jag på Tony Judt och hans Illa far landet. Den har kommit i pocket. Det är mitt lästips.

Tipset för att hålla värmen är en jättekram. Och en famn med ved.

Jag citerar Ella Jonsson, en skrivarvän: Kylan. Som ett vasst, förlamande, ljudlöst skrik. Helt utan mening


Och tågen står stilla.


Varken trafiken i norr eller i Stockholm lyckas jätteorganisationen trafikverket hålla igång.

Inga kommentarer: