tisdag 12 juni 2012

Om attt tala med två tungor

Jan Björklund partiledare för Folkpartiet marknadsför populistiska idéer utan att blinka. Idag är det ett krav på att alla som vill bli svenska medborgare ska kunna svenska. 


Han är orolig för att så många flyktingar som kommer till Sverige tar så lång tid på sig att få jobb med riktig lön.


Vad gör han då?


Jo, han är med och lägger fram en utredning som lägger fram flera förslag för att minska anslagen till svenska för invandrare. Bland förslagen finns en diskussion om när en person kan svenska.


I dagens DN samsas Kajsa Ekis Ekmans debattartikel om svenska för invandrare med Jan Björklunds. Hon lyfter fram utredarens förslag till när en flykting kan tillräckligt bra svenska:


"Hur mycket måste underklassen kunna tala? Tillräckligt för att ta ett enklare jobb! Allt utöver detta- att skriva, engagera sig i förening, förstå nyheter - är en onödig lyx som man får lära sig i mån av tid."


Därefter kommer ett förslag om att alla ska kunna lära sig tillräckligt med svenska inom två år oavsett bakgrund, personliga förutsättningar och annat som kan förlänga studietiden.


Då undrar jag vad Folkpartiet menar. Ska invandrare som vill bli svenska medborgare kunna svenska tillräckligt för att kunna utöva sina demokratiska rättigheter och skyldigheter, eller ska de kunna städa och hålla käften?

Inga kommentarer: