måndag 16 juli 2012

Två flugor i en smäll?

Eller två sidor på samma mynt? Ja, varför är det så intressant för alliansen att utplåna hyresrätter i de stora städer där de har makten? Kan det hänga samman med hur väljarunderlaget förändras?

Idag vaknar jag till en chef på stadsdelsnämnden på Södermalm i Stockholm som inte tror att antalet ansökningar till sommarkollo har minskat på grund av att tjänstemännen har infört ett krav på ansökningar med e-leg. I hennes stadsdel har antalet ansökningar inte minskat! Men att ansökningarna minskar i det mest utsatta områdena med mest fattigdom har hon inte märkt.

Bostadsrättstäta Södermalm har inga problem med att familjerna inte har tillgång till datorer, nätuppkoppling och bankkonton. Men att det skulle kunna vara annorlunda där de som inga banklån får, bor,  har hon aldrig tänkt på.

Förr mullrade det i gränderna när människor fick det sämre. Nu är Söders höjder så rensade från människor med vanliga inkomster att alliansen inte har mycket att frukta. Och så är det i de flesta stadsdelarna. Stockholm förblir borgeligt så länge som att det viktigaste är att hålla uppe värdet på bostäderna.

(Naturligtvis gäller detta inte alla, men många, fler än de som vill ha andra prioriteringar.)

Staden sparar och de som inget har får tigga pengar, biljetter till tunnelbanan och mat hos församlingarna. Jag vet inte vilka politiker som har tagit beslut om att månadskortet till kollektivtrafiken inte ska finnas med i existensminimum. Det är väl de som rullar sakta runt i stan med sina nya tjänstebilar kanske?

Det kan bara ske i en stad som är segregerad. En stad där studentrummen kan kosta 7 000 kronor per månad.

4 kommentarer:

Jane Morén sa...

Så sant, det du beskriver, och så sorgligt.

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, Jane det blir allt mer sorgligt för varje år som går. Tänk va smart att utrota fattigdomen i kommunen genom att göra det omöjligt för låginkomsttagare att bosätta sig där. Och vilket finurligt sätt att slippa folk som röstar för solidaritet.

Jane Morén sa...

Precis Eva, det är väl uttänkt och tyvärr kommer många, som det gynnar kortsiktigt just nu, att märka att deras barn, om de har fler än ett, som vill flytta hemifrån innan föräldern flyttar till hemmet måste hosta upp de där pengarna de själva suttit och glatt räknat ut deras egen lägenhet nu ökat till, den fd hyreslägenheten som ombildades, om de nu lyckats behålla den och betala av på lånen. Ja, jag skulle kunna skriva flera sidor om det här!

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, det förstår jag att du kan. Många sidor. Nu ska S åka ner och bli intervjuad för att få hyra delar av lägenheter eller hus.