fredag 18 januari 2013

Relevant, är ordet denna vecka

Mikael Damberg får vara socialdemokraternas talesperson i riksdagen. Stefan Löfvén är ju inte invald än. Mikael Damberg anser att regeringen inte har tagit fram rätt valla inför den lågkonjunktur som vi lever i. Jan Josefsson på Uppdrag Granskning ville veta om det finns barn som fryser och svälter i Sverige. Det gjorde han för att han tycker att de kampanjer som bland annat Rädda Barnen har drivit är - överdrivna.

Han kom fram till att barnen inte hungrar samtidigt som Unicef berättar om att fattigdom och utsatthet bland barn ser ut på många sätt. Majblommekommitéen fick 56 000 brev från barnfamiljer som önskade sig hjälp. Hjälp till att kunna fara på en resa över en sommarhelg, hjälp med att köpa in vinteroveraller, pengar för att kunna vara med på klassresan, betala avgifter till fotbollsföreningen och annat som anses som helt självklart för familjer som inte drabbats av sjukdom, arbetslöshet eller som har hamnat utanför alla system.

Denna vecka frågar renägarna Ulf Bergdahl och Gustav Labba om inte föreningsfrihet ska råda för alla i Sverige, även de som arbetar med rennäringen. Idag måste alla vara med i en sameby. Detta bestämde den svenska staten 1886 då nationalromantikerna ville rädda rennäringen från att försvinna. Nu undrar de två renägarna om samebyarna är relevanta idag.

Relevant är ett ord som dyker upp när vi möter Gustaf Seppelin Solli, och får höra att antalet arbetsmiljöinspektörer har minskat till hälften. detta trots att antalet underleverantörer på alla stora arbetsplatser ökar. Gustaf Seppelin Solli arbetade med att rensa kalkugnen ute på SSAB när varken han eller de andra fick några instruktioner om vad som var farligt. Han är nu skadad för livet, hans arbetskamrat död. Förra året dog 37 människor i olyckor på sina arbetsplatser.

I varje matbutik finns det Alvedon, Panodil och andra paracetamoltabletter. Nu se Giftinformationscenytralen att allt fler blir förgiftade. De vill att Läkemedelsverket ska antingen flytta tillbaka de smärtlindrande tabletterna yill apoteken, eller att de som innehåller paracetamol ska kräva recept.

Jag undrar om det går att få in tabletterna på apotek igen. I huvudet hör jag hur Lena Philipsson sjunger "Det gör ont" och så tänker jag på alla föräldrar som snabbt vill lindra smärta hos sina barn. Barnen har ju inte tålamod att vänta på att apoteket öppnar.

Tålamodet har däremot de människor som bor i Haparanda fått träna. Nu börjar Outokumpu mäta utsläppen från stålverket i Torneå. Men mätstationen som finns i naturvårdsområdet Riekkola mäter inte kvicksilver och är inte öppen året runt.
Inga kommentarer: