onsdag 12 juni 2013

Med testosteronet stänkande

Idag har storgubbarna julafton när de ska beskriva varför ungdomar har svårt att få jobb. Dessa män med testosteronet stänkande runt sig har ju inte växt upp när det var svårt att få tag på ett jobb. Då var det lätt att få sitt första jobb oavsett om man hade gått på gymnasiet eller inte.

Men idag när arbetslösheten slår nya rekord trots att det inte är lågkonjunktur skyller dessa riskkapitalister och professorer på ... ungdomarna!!!

Magnus Henrekson, professor och vd för Institutet för Näringslivsforskning påstår i Svd att de unga inte vill smutsa ner händerna. Inte för att han har ett enda konkret exempel på att det är så. Istället påstår han att det är vanligt i Spanien med 50 procents arbetslöshet bland unga att de inte tar erbjudna jobb i turistindustrin. Han är säker på att det är helt fel att de unga strävar efter att utbilda sig och att de strävar efter att arbeta i ett yrke som de har valt med en god lön. Istället ska de sträva efter arbeten som ger låg lön, hopplösa villkor och minimal frihet.

Den forskning som finns idag om ungas attityder till arbetsmarknaden visar på att professor Henrekson har fel. Helt fel. I Sverige vill de flesta unga arbeta, med vad som helst, för att få sitt eget liv. De är ambitiösa, arbetsamma och håller avtal.

Inte slöfockar som kommer försent och undviker att utföra sina arbetsuppgifter. I Norge där många unga börjar sitt arbetsliv är de svenska ungdomarna populära för att de är så pålitliga och för att de alltid sköter sitt jobb före allt annat.

Professor Henrekson tycker att det är fel att svenska ungdomar strävar efter att få jobb i Norge. Han kan inte förstår varför de åker dit för att arbeta.

Kan det vara så att de unga tas på allvar, får en god lön och ett säkert jobb med månadslön i vårt västliga grannland?

Inte de timanställningar som erbjuds här med minimilöner och lågt antal timmar per vecka och nya kontrakt var tredje månad. Det finns ingen som kan skaffa sig ett liv under de förutsättningarna.

Jag undrar varför professor Henrekson inte satsar på en karriär inom hemtjänsten när han är så övertygad om att ungdomar idag ska sluta sträva efter att bli så bra som de drömmer om och istället börja städa på timme i ett RUT-företag.

Hans skröna om hur de spanska ungdomarna skyr jobb i turistindustrin är naturligtvis inte sann. Men tidigare före krisen var det svårare att röra sig i det strikta klassamhället som styrde detta land.

2 kommentarer:

Cecilia N sa...

Guiden på Teneriffa berättade att ungdomarna hellre ville jobba inom turismen än hålla på med jordbruket. Så de små terrasserade tegarna förföll.

Granne med potatisodlaren sa...

Har någon något val om de ska överleva nu när bankerna ska ha en sån stor andel av BNP i både Spanien och Grekland.