måndag 9 december 2013

Behövs ett förlåt?

Det doftar i köket. Men mina öron lider. Gunnar Hökmark strider för att slippa ta ansvar för hur han och de andra moderaterna vägrade att stödja ANC. De såg denna rörelse mot apartheid som en terrororganisation mot "vanliga medborgare".

Han skruvar och vrider på argumenten från 1980-talet när moderaterna stod tillsammans med de svenska exportföretagen och vägrade sanktioner mot apartheidregimen och ekonomiskt stöd till ANC.

Lars Ohly, vänsterpartiet,  kräver att de moderater som leder partiet idag ska be om ursäkt för att de på 1980-talet tog ställning mot de svartas kamp för mänskliga rättigheter.

Både Ohly och Hökmark talar sig värma för den typ av försoning som biskop Desmond Tutu stred för när Sydafrika gick över från apartheid till demokrati.

I Sydafrika betydde försoning att de som begått brott mot mänskligheten erkände och bad om ursäkt. På bägge sidor. Enligt Gunnar Hökmark betyder försoning att alla ska glömma vilka ställningstagande regeringsledamöterna från moderaterna tog före 1989.

Ska vår statsminister Fredrik Reinfeldt be om ursäkt?

2 kommentarer:

Eva Swedenmark sa...

Det är skamligt att Sverige företräds av Reinfeldt om han inte ber om ursäkt.

En ödmjuk ursäkt, inte bara pliktskyldigt babbel

Granne med potatisodlaren sa...

Jag bara undrar vad de håller på med. Nu senast Carl Bildt som vräkte ur sig att eftersom att Lars Ohly är vänsterpartist så kan han inte kräva att moderaterna ber om ursäkt.

"Kommunisterna var mycket värre...
Tur att Lars Ohly fick säga att han och alla andra har sagt att partiet har haft fel.