onsdag 2 april 2014

Åldersnoja upphöjt med tolv

I många veckor har jag väntat på Kerstin Thorvall BookClub, ja, de stavar titeln så, de tolv mediemakthavarna som har deltagit i detta projekt, och i går kom den.

Jag slängde mig över boken och forsade fram i texterna för att få uppleva den där läsberusningen som Kerstin Thorvalls texter alltid har gett mig. Men nej. Inte ett enda ord i denna blandning med självtexter och bokklubbssammanfattningar fick mig att jubla. Det är bara stumt.

Estrid Bengtsdotter, en kvinna som bland annat gjort Sveriges vackraste och mest positiva bok om städning och Kristina Thulin, som har skrivit "Vi som hade alla rätt" tillsammans med Jenny Strömstedt, en av medlemmarna i bokklubben, är redaktörer för denna antologi med texter.

De övriga tio författarna är alla kvinnor som befinner sig i Stockholms mediemakts centrum.

De är Imke Janoschek, redaktionschef, Annika Lantz, Sveriges radio, Hanne Kjöller, DN:s ledarsida och författare till boken Tystnadskulturen, mycket kritiserad för faktafel, tilldelad ett personligt stipendium på 150 000 kronor från Axel och Margaret Ax:son Johnssons stiftelse, Lena Stjernström, litterär agent, Martina Bigert och Maria Thulin, manusförfattare till bland annat "Gynekologen från Askim", Christina Höglund, journalist och filmare, Cecilia Blomberg, redaktionschef på Sveriges radios kulturredaktion, Jenny Strömstedt, journalist och programledare i TV4 och i Expressen och Helena von Zweigbergk, författare och frilansjournalist.

All denna kunskap och erfarenhet borde ha resulterat i årets mest spännande berättelser med utgångspunkt i Kerstin Thorvalls författarskap, men alla tolv hamnade vid sidan om och halkade utanför. Istället tog många av skribenterna tag i sig själva och sin egen skräck för att bli av-objektifierade.

Istället för lyckorus fick jag en känsla av sorg. Ja, det är sorgligt när alla skribenterna skriver om sin känsla av förlust, i och med att de blir allt äldre. Det är ju helt på tvärs med förebilden Kerstin Thorvalls känsla av att växa upp, växa sig större och grabba tag i alla positiva sidor av livet som hon ramlar över.

Varför använder de tolv Kerstin Thorvalls namn för att sälja sina egna tankar? Det är frågan som ekar mellan de tomma orden på sidorna.
Inga kommentarer: