onsdag 30 mars 2016

I kylen finns många gamla synder kvar

Solen går upp över Norrbotten men den strålar inte lika starkt över Anders Sundström i Piteå längre. Han kommer inte att föreslås till styrelseordförande i Swedbank igen. Det meddelar valberedningen.
Han har dels hållit ledningsgruppen om ryggen och speciellt två chefer som bedrivit företagsvarksamhet med hjälp av sina kontakter i banken. Dessutom har han investerat bankens pengar i gruvan i Kaunisvaara trots att allt talade för att bristen på logistik skulle få gruvan att gå i konkurs.

Nu väntar inte SCA:s privatplan på det förre kommunalrådet och den förre ministern längre.  Om bara något år är han 65 och får ut alla förmåner som en vanlig pensionär bara kan drömma om. Jag har länge undrat när jag sett honom lunka fram i sin lodenrock med en sliten portfölj om livet blev det han hoppades när han tog klivet från socialdepartementet till Folksam.


Förr fick vi lära oss att kylan kommer från öst, som i Sovjetunionen och Warszawapakten, idag kommer de vassa kyliga vindarna från Turkiet. EU satsar allt på att Erdogan ska stoppa flyktingar från att få skydd i Europa och lovar honom ett medlemskap i framtiden. Erdogan hotar Tysklands diplomater och anser att han har rätt att bestämma över vad som sänds i tysk teve. Gör vi rätt när vi betalar Turkiet förr att skydda oss från dem som flyr från kriget i Syrien? Ulf Bjereld (s) vill inte att vi ska fortsätta skydda oss från dem som behöver vårt skydd. Vad vill du?

Hur ska de som lever här kunna överleva fram till att de har fått uppehållstillstånd och rätt att ta makten över sitt eget liv? Prästen Pontus Gunnarsson lever på dagersättningen i 40 dagar och anser att det är omöjligt att överleva utan psykiska problem.

Du har inget när du börjar och om du ska betala för din mat så ska du överleva på 61 kronor per dygn. Med dessa pengar ska du köpa köksutrustning så att du kan laga mat, kläder, medicin, skor och så maten förståss.

Läs mer här.

Pontus Gunnarsson anser att ersättningen måste höjas. Det var 20 år sedan sist.


Ja, många av våra välfärdssystem är avlövade och satta i kylskåp. Krisen på 90-talet gjorde de mest befängda besparingar möjliga och allra mest fick änkorna betala. Göran Persson fick igenom att alla änkor som ägde en sommarstuga skulle förlora en del av sin pension. Vilket tvingade kvinnor födda före 1938 att sälja sina stugor för att kunna överleva på sin pension. Länge demonstrerade dessa kvinnor utanför Statsrådsberedningens hus i gamla stan. Men regeringen ansåg och anser att de inte är tillräckligt många för att förändra reglerna.


Inga kommentarer: