onsdag 10 februari 2010

Jämlikhet i repris


(Här vill jag sitta och titta på havet vid Bottenvikens strand.)

Ibland vill jag sucka. Skattebetalarnas förening har en ny kampanj. Den går ut på att jämlikhet är dåligt för samhället. Tvärtemot vad de engelska forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett visar med sin forskning. De vill med sina siffror visa att ingen kan spara pengar i Sverige på grund av vårt skattesystem.
De som väljer att spara i sin bostad räknas dessutom inte. Det är bara pengar på banken, börsen och i kapitalförsäkringar som räknas.
Då undrar jag i mitt stilla stinne varför de tio procent som tjänar mest har ökat sin förmögenhet många gånger mer än de som finns i mitten. Inte direkt ett tecken på att våra skatter jämnar ut klyftorna mellan medelinkomsttagare och rika.
När lönerna var som mest jämlika i kronor, tjänade en chef över 50 personer i näringslivet en halv gång mer än medelinkomsten på företaget. Idag tjänar cheferna i medelstora företag 5 gånger mer än medelinkomsttagaren. ( i e är medelinkomsten 20.000 betalar företaget chefen 100.000 i lön och extra pensionsinbetalningar.)
Dessa extra pensioner är en orsak till att vi får ett allt mer ojämlikt samhälle. En kvinna med gymnasieexamen som arbetat i 45 år i vården får ut 9.000 kronor per månad efter skatt. En man som arbetat som mellanchef i näringslivet med en gymnasieexamen får ut 20.000 efter skatt.
Oj så många siffror och så mycket statistik. The bottom line som de sex systrarna Milford skulle skrivit till varandra: Vi lever inte i ett jämlikt samhälle. Och om de engelska forskarna har rätt borde vi sträva mot mer jämlikhet. ( Hoppa över det kursiverade om du är trött)

7 kommentarer:

Jane Morén sa...

Jag väntar på att få läsa Jämlikhetsanden. Jag blev jublande glad när jag hörde talas om boken och dess forskningsresultat. Samhället har blivit alltmer ojämlikt. Är det förresten så där det ser ut hos din när snön är borta? Som ett helt annat land

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, så här ser det ut vid havet. Ett riktigt semesterland. Men dit är det 15 km från älvens strand.
Jag ska ställa mig i kö på Jämlikhetsanden. Den måste jag läsa.

Victor Estby sa...

Härlig bild! Ja, är det inte intressant att en organisation som kallar sig Skattebetalarnas Förening företräder så få av skattebetalarna? Varför byter de inte namn mot det ärligare Visomintevillbetalaskattföreningen?

Sofie B-C sa...

Eva, du -och Wilkinson & Pickett har ju helt rätt. Visst tjänar alla på jämställdhet! Hitills har jag inte träffat en enda människa -vare sig i England eller under vår tid i Spanien, som inte medgett att den svenska välfärdstaten varit ett föredöme. Det ska bli intressant följa den nya debatten!

Granne med potatisodlaren sa...

Victor, tack Den bilden ska man titta på när det är grått och kallt.
Sofie och Victor jag har en känsla av att det är självklart. Om den största delen av människorna har ungefär (utifrån studier och arbetstid) samma lön för sitt arbete finns det utrymme för tillit. De flesta känner sig inte lurade eller utnyttjade.
Men när jag ser att min chef som påstår att företaget gåt dåligt lyfter en lön som är 5-6 ggr högre än min. Då känner jag mig lurad och tappar tilliten.

Sofie jag hoppas att jag fick citera dina kloka rader till Jenny.

Annika sa...

Herregud vad jag ligger efter i den löneligan...

Granne med potatisodlaren sa...

Jag med. Tror att siffrorna beror på att det är män inom tillverkningsindustri.
Men på de arbetsplatser jag känner till har skillnaden mellan chefer och anställda ökat från chefslön 150 procent av vanlig lön till chefslön lika 450 procent av vanlig lön. Så är det inte nu. Det har förändrats på grund av att organisationerna har ändrats.