torsdag 11 februari 2010

I bokhögen


Igår kom mitt efterlängtade album med Mumin. Har läst den "Farliga vintern". En ruskig historia om vad snön ställer till med.
Det är en helt ljuvlig bok med linnepärmar. Så det är inte bara innehållet som gläder mig.
Den senaste tiden har jag läst en salig blandning med böcker vid sidan om systrarna Mitford.
De har kommit på att deras brevväxling är intressant för andra och börjat samla in de gamla breven. Deras reflektioner visar på ett tydligt sätt hur de fem systrarna lever i tron av att de är utvalda.
Samtidigt får vi följa med Deborah, hertiginna, på presidentinstallation. Det är John F Kennedy som installeras. Systrarna döper om honom till "nära och kära" . Han har omtänksamt önskat att Deborah får fira höstens fester med sina nära och kära. Det gör man inte i engelsk överklass. De är inte snälla de där systrarna.
Först läste jag Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman. Mycket bra!!En välresearchad europeisk historia med många bottnar. Inte skönlitteratur utan den bästa formen av dokumentär.Bra relief till de sex systrarna Mitford.
Vi har redan sagt Hejdå, av Daniel Åberg. En ungdomsroman, även om den handlar om 30-åringar. Han har brutit upp ordningen på kapitlen för att få en extra nerv i berättelsen. Det gjorde läsningen underfundigt intressant.
Hem ljuva hem, pockettidningen R.
Om jakten på en fast bostad. Tar upp ett problem som bara blir värre.Upplysande att se hur de två skribenterna gör bostadskarriär. Men jag hade velat få mer kött på benen.
Världens lyckligaste folk, en bok om Danmark, av Lena Sundström. Vi får följa hennes sökande efter var och när Dansk folkeparti tar över dagordningen i den politiska debatten i vårt grannland.
Jag tyckte mycket om att få möta alla olika människor som berättade vad som hänt. Vill du veta om hur Danmark blev ett land som du skulle kalla rasistiskt är det här en bok som är oumbärlig.
Kjell Eriksson har skrivit sin tionde kriminalroman om klassklyftor och brott i Uppland. Det är den sista boken där Ann Lindell har huvudrollen. Hon är en polis som är helt vanlig . Hennes jakt på vad som har hänt, för henne som vanligt i ett kök på Gräsö, där kloka äldre människor hjälper till.
I boken finns ett sällsynt vidrigt porträtt på en äldre nobelpristagare i medicin. Jag gillar Öppen grav och många av de andra böckerna i serien.
När kommer jag att ha läst tegelstenen med systrarna Mitfords brev? Det är första frågan idag. Den andra är om det aldrig slutar snöa.

8 kommentarer:

Evas värld sa...

Den fina Muminboken ligger även här till min stora glädje, vilken skatt! Och som du säger: Så fin!

Granne med potatisodlaren sa...

Den är en bok att njuta av. Inte bara läsa och titta på bildena. En sån fin bok skulle jag vilja göra en dag.

Maria R sa...

Och jag köpte Trollkarlens hatt till mig själv i julklapp; lika fin utgåva! Så har jag sparat Kultursöndagsbilagan som handlar om Mumin som når pensiondålder. Den ligger bredvid i bokhyllan.

Granne med potatisodlaren sa...

Den bilagan har jag inte sett. Jag ska i kväll få lov att läsa historia nummer två.
I kväll kom Laila och jag hem med storkofta i växtfärgat garn för en hundralapp och en turkosgrön Rörstrandstillbringare för 60 spänn. En lyckad runda i Boden igen.

Evas värld sa...

Åh nu ser jag var du hittade storkoftan! Vilket fynd.

Granne med potatisodlaren sa...

Och idag påpekade min granne att koftan kommer från Yllet i Visby. Den är lång som en swagger och helt ljuvlig.

Maria R sa...

Å, Yllet Visby... en underbar affär, jag glömmer aldrig när jag kom in i den första gången. Alla garner i fantastiska färger, det mjälkvita trägolvet, stenvalvet och de god gotländska kvinnorna i affären. Gravid med Isabelle, första gången jag var tillbaka på Gotland sedan jag var barn. Den sommaren köpte jag mina första akvarellfärger och satt och målade vid havet. Stenig strand och blått hav. Tänk vad ett namn kan röra om i minnet.

Granne med potatisodlaren sa...

Yllet är en fin butik som också finns i Drottninggatsbacken. Jag bruka köpa lingarn där. De har så fina färger.
Du började måla på Gotland på sommaren 1990. Jag hamnade på Öland 1999 mitt emot Blå Jungfrun när jag började igen.