tisdag 22 juni 2010

Måndagsutflykt till Högsön.

Här inne i den fina kvarnen ska jag ställa ut mina bilder under Högsödagarna. Hela byn ställer till med fest och utställning i dagarna tre mellan den 9-11 juli.

I   byagården samlas både kvinnor och män på måndagskvällarna. Där väver många fina mattor och löpare. Igår hade en väv med tagel tagits ner. När väven klipps itu blir det annorlunda och fina grytunderlägg.

I köket finns den gamla järnspisen och den fina kaffeburken framme. Snart kommer alla som kan för att mötas kring fikat.

Detta är en kollega. Ja, hon bor också  med potatisodlaren. De har sparat många hundra kilo potatis till paltfesten som avslutar Högsödagarna. Då kommer 300 personer och äter minst två paltar var. Undrar hur mycket vinterpotatis det går åt då? Minst 250 personer brukar köa för att vara säkra på att få äta palt.

Jag ska planera vilka bilder som ska få hänga på de gamla timmerväggarna. Välkomna.

11 kommentarer:

Evas värld sa...

Så fint det verkar! Du måste visa dina bilder på bloggen också, lova det! Och paltfest... underbart!

Granne med potatisodlaren sa...

Det är så lätt att åka iväg och mötas när det är en ljus midsommarkväll. Men sen när jag kom hem så hade jag lite bildproblem. Den fina blå tussilagon går inte att trycka i blått. Så nu undrar jag om jag ska göra en gul, eller avstå. Jag måste ju göra 1 000 ex av trycket. Jag vill ha blått. Och det som kommer fram är halv turkos med grått. Ibland blir det inte som man vill.

Sophia Callmer sa...

Hade gärna kommit om jag hade bott närmre! Ser ut som ett fint litet hus att ställa ut i, vackra väggar, nästan bilder i sig själv.

Granne med potatisodlaren sa...

Sophia det hade varit ett kärt besök. Jag är så glad över att få ställa ut i denna fina kulturmiljö.

Jane Morén sa...

Jag har aldrig ätit palt. Kan man äta palt om man inte äter kött? Jag minns i alla fall alla gånger jag läste om palt i Emil i Lönneberga, det lätt så gott. Kul med utställningen!

Granne med potatisodlaren sa...

Jane, det finns flatpalt. Det är palt utan fläsk. Många gör paltarna utan fläsk och äter dem med kallt smör och lingonsylt. De som vill får ta det stekta fläsket vid sidan om.
Det ska verkligen bli kul att ställa ut i en så härlig miljö med så trevliga människor.

Maria Moln sa...

Det låter märkvärdigt och nästan overkligt att det finns sådana miljöer kvar. Tur att de finns männioskor som vill bevara det gamla också ibland. Lycka till med utställningen!

Granne med potatisodlaren sa...

Overkligt är att de lyckas med att träffas varje måndag 48 veckor om året. Att de lyckas hålla liv i byatraditioner. Härligt!

Victor Estby sa...

Vad kul med utställning och det fina sammanhanget! Heja!

Granne med potatisodlaren sa...

Tack Victor.

Jane Morén sa...

Eva, då ska jag prova flatpalt när tillfälle ges:-)