tisdag 22 juni 2010

Sverige förändras

Det är bara tio dagar kvar på den allmänna värnplikten. Vad som kommer sen är något helt nytt. En armé som har kriget, och försvaret som yrke. Nu försvinner den plats där alla män möttes under minst sex månader för att tillsammans bli en del av vårt folkförsvar.

Den plats där vårt samhälle skapades i varje ny generation.

Nu kommer vårt försvar att bestå av människor med en utbildning, den i försvaret. Hittills har vi haft ett försvar med alla utbildningar representerade. Henrik Berggren i DN skriver här om denna stora förändring av Sverige.

6 kommentarer:

Jane Morén sa...

Tack för mycket intressant artikel! Tänkvärt varifrån protesterna mot Vietnamkriget kom, vilka som protesterade och varför! Hur kommer det bli i framtiden? Jag vill absolut inte det ska finnas en "klass" som man använder som "krigsmateriel". "Fattiga" pojkar som ser armétjänst som enda sättet att betala studier, eller som den enda vägen ur arbetslöshet.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag är säker på att detta är en mycket större förändring än vi fattar. Efter att ha arbetat i Boden som är Sveriges största garnison har jag sett hur viktigt det är att alla sorter finns i försvaret.

Maria Moln sa...

Det är inte många som insett följderna. Var har debatten ägt rum undrar jag? Du har rätt visst förändrar det vårt sätt att leva demokratiskt. Grundvärden som helt förändras.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag trodde aldrig att jag skulle försvara den allmänna värnplikten. Men efter att ha talat med människor inom försvaret förstår jag bättre hur viktigt det är att alla olika människor är med. Då kan inte soldaterna skickas till krig utan att alla unga män från alla samhällsklasser hotas.

Barfota sa...

...den allmänna värnplikten har inte varit så allmän på tio år, det är bara en bråkdel av de som mönstrar som verkligen får göra lumpen. När min son mönstrade för tio år sedan, filade han och de andra på argument som -har just varit förkyld, för att skyla över dåliga konditionsresultat. De ville så gärna göra bli antagna och det var verkligen inte alla som ville som fick.
De som inte ville göra lumpen har sluppit länge, militären är duktiga på att plocka de det vill ha och de som är motiverade och så har det faktiskt varit kvinnlig värnplikt länge så där tjugo år!? Som jag ser det blir militärtjänstgöringen tydlig nu och ingen större skillnad mot de sista tio åren.

Granne med potatisodlaren sa...

Barfota du har rätt att värnplikten har begränsats de senaste tio åren. Och jag hade aldrig trott att jag skulle förespråka en allmän värnplikt, men när jag har mött militäörer som arbetat med fredsinsatser i forna Jugoslavien har alla poängterat att de svenska soldaterna har ett försprång före de andra i och med att de har ett civilt yrke. Och att de inte alltid lever som soldater.
Och att vi som samhälle har ett försprång i och med att våra soldater finns överallt i samhället. Det kanske inte stämmer nu och att det nya systemet med anställda inte gör någon större skillnad. Men jag tror att det gör en stor skillnad att soldaterna som åker i väg till krig har varit anställda och inte värnpliktiga.