lördag 11 december 2010

Tänk er

att det var tvärtom. Ja, när det gäller biblioteken. Att alla bibliotek var privata. Att alla bibliotekssystem var privata. Men en kommun ville driva sina bibliotek i offentlig regi.

Hör ni hur proteststormen viner? Hör ni hur ekonomer från Timbro, SNS och Svenskt näringsliv pratar om stöld av privat egendom?

Men aldrig att någon talar om vad som stjäls av skattefinansierade verksamheter när ivriga alliansstyrda kommuner skänker bort offentlig verksamhet.

Varför ska privata bolag få tillgång till de skattefinansierade närverk som gör att vi i hela landet har tillgång till alla böcker, filmer, dokument och all musik som finns i våra bibliotek, statliga och kommunala? Ska de privata bolagen som driver bibliotek köpa in de offentligt finansierade böckerna, filmerna och musiken som finns på plats? Eller ska de endast satsa sitt arbete?

I Nacka där det finns nya regler för hur mycket pengar ett bibliotek får per år berättar Kjell Arwe att det lånas få böcker i kommunen.

Det har han löst på ett kreativt sätt. När boklånarna lämnar in en bok för sent, är böterna att låna fem böcker till. För kommunen delar ut pengar efter hur många böcker som biblioteken lånar ut och efter hur många som besöker lokalerna. Inget som fått medborgarna att vilja ta hem särskilt många böcker, filmer eller cd.

I Nacka lånar biblioteken ut knappt två medier per kommuninvånare. Mindre än hälften av vad en medelkommun gör. Däremot hänger Nackaborna mycket mer på sina bibliotek. Mer än dubbelt så ofta går kommunbor i Nacka (17) till sitt bibliotek , i landet är medeltalet 7,3 besök per invånare.

Läs Jonas Thente i DN här.

Inga kommentarer: