fredag 29 april 2011

Vårtecken-tussilago och betongkolosser

Jag älskar att jorden längs med Mariebergsvägen i Gammelstad är fylld med emigrerade tussilagor. Varje år blommar de före allt annat i den fjärrvärmeuppvärmda jorden. Jag kan knappt låta bli att börja sjunga alla de där sångerna som vi sjöng till orgeln i klassrummet med fröken Ruth. Nu är det riktig vår!

Uteserveringarna på Storgatan  i Luleå öppnar. Glassboxarna är fyllda med nya strutar. Och Fritz Olsson-tomten ska förfulas med en butiksgalleria och ett högt hotell. Glädjen över öppenheten mot ljuset och norra hamn varade i ett år. Nu sätter bygget igång.

Det kanske är så att både stora betongkolosser och små vårblommor frodas i det ljuva vårregnet. Isen håller i alla fall absolut inte för att gå på. Det fick två hundar och deras matte uppleva. Men allt slutade lyckligt.

I Kiruna diskuteras nedläggningen av centraloperationsavdelningen. Har verkligen alla aspekter tagits fram? Nej, säger de läkare som arbetar på sjukhuset. Nedläggningen innebär att färre läkare kan få sin utbildning i Kiruna.

LKAB har haft sin bolagsstämma. Ny ordförande blir Lars-Åke Helgesson fram 2012. Företaget går bra nu när efterfrågan på pellets ökar i världen. Vinsten för det första kvartalet har fördubblats jämfört med 2010.

- Jag tror alla föräldrar ibland är lite blåögda, säger föräldern Ola Engfors. Han kom till föräldramötet om drogmissbruk i Sävast. I Boden ökar missbruket bland eleverna.


Samerna i Rans, Vapstens och Umbyns samebyar vann målet om renbetesland i Nordmaling. Efter 14 år i olika domstolar slog Högsta domstolen fast att renarna får vinterbeta på privat mark. Nu börjar förhandlingar om hur skogsägare och jordbrukare ska få skador som renarna orsakar ersatta.


För 24 år sedan vandrade jag tillsammans med en kollega vid Törefjärden. Vi slogs med myggen, testade myggmedel och lyssnade efter vad som skulle ske. I buskarna fanns soldater som sökte efter u-båtar. Ibland small det. Lars Lindberg som då var ansvarig utgivare och Chefredaktör på NSD berättar i veckan om vad han fick uppleva. Jag och min kollega fick se helikoptrar som hovrade och höra några smällar från, ja, det vet vi ju inte ens idag. Men några grodmän eller ubåtar såg vi inte.Inga kommentarer: