fredag 28 oktober 2011

Jag vill ha både och

 Språkröret Gustav Fridolin, miljöpartiet, tycker att regeringen, och infrastrukturministern Annie Lööf skulle ha satsat de 100 miljoner kronor som etableringen av Facebook i Luleå fick i stöd, på järnvägar. Det kostar 233 miljoner kronor per mil att bygga järnvägen mellan Haparanda och Boden.  103 miljoner kronor det räcker för att ta sig från Riksdagshuset till Norrtull ungefär. Eller från Gammelstad till Notviken. Denna gång kan pengarna ha satsats rätt. Ju fler företag som efterfrågar säkra transporter desto närmare kommer vi ett beslut om att bygga ut järnvägen mellan Luleå och Umeå.

25 X 233 miljoner kronor = 5, 5 miljarder kronor och så alla broarna. Kan vi inte ta fem mil om året? Det borde våra skatter räcka till. Om inte kostnaderna för att projektera det hela kostar de 15 miljarder som Trafikverket påstår. Då skulle 100 miljoner kronor räcka till 1 500 meter.

Gustav Fridolin griper efter ett halmstrå för att kliva ur sin mediaskugga. Det behöver inte moderaterna göra. De är skickliga på att ständigt hamna i centrum oavsett. Denna vecka hamnade de dock i stormens centrum på grund av ett otänkt framtidsprogram. Partisekreteraren Sofia Arkelsten presenterade högerns historia som en kamp för allas jämlikhet, jämställdhet och välfärd. Den enda "välfärdsreform" som jag kan komma på att de moderata riksdagsledamöterna röstat ja till är väl 1990-talets pensionsförändringar. Och dagens pensioner kommer knappast ge välfärd när 50-talisterna ska leva på dem.

I Svenska Dagbladet pågår en debatt om det inte var så att moderaternas föregångare i alla fall röstade för allmän rösträtt. Läs den här och här Jag undrar hur det kan finnas några tvivel.

Utsläppen från stålverket i Torneå diskuteras allt mer. För varje vecka som går hittar Lotta Nilsson och Linda Danhall nya uppgifter om hur väl Outokumpu känner till vad de släpper ut och att det finns en påverkan på människors hälsa. På torsdagskvällen informerades Haparandaborna om vad som kommer att göras i framtiden. Får stålverket sitt tillstånd att öka produktionen innebär det att utsläppen ökar från 300 kilo kvicksilver till 500 kilo kvicksilver per år.

I oktobermökret gäller det att ta vara på allt ljus. På Norrbottensteatern har säsongens "soppteater" tagit fart. På Storgatan rappar Jonny Granberg alias Kusinen. Kolla här.

Inga kommentarer: