fredag 30 december 2011

Vi är näst rikast

Både och.

Hur många gånger har jag upprepat mitt mantra detta år med både framsteg och stora katastrofer?

Våren började i januari. Ja, våren i nordafrika. Äntligen fanns det ett utrymme för alla människor som tröttnat på maktens arrogans. Äntligen fick de en chans att tala för sig själva.

I Norrbotten fick de som inte kan tala för sig själva lite upprättelse när Överförmyndarnämnden i Boden avslöjades av mina kollegor Lena Tegström och Bo Torbjörn Ek. De två fick Guldspaden av föreningen grävande journalister.

Vårt län har landets näst högsta bruttoregionalprodukt. Det är inte Skåne, Västra Götaland eller Uppsala län som är ekonomiskt starka. Det är älvarna, skogarna och gruvorna tillsammans med stålverken som står för tillväxten. Och all den forskning och utveckling som sker av dessa näringar.

Samtidigt är det nästan omöjligt för unga människor att börja sitt vuxenliv. De erbjuds korta anställningar med deltid. Men får i slutändan sitta vid telefonen som forna tiders daglönare och vänta på att arbetsgivaren ringer in dem. Trots att de ofta får jobba mycket har de inte en fast anställning och är på det viset utestängda från bostadsmarknaden. Förr var detta ett storstadsfenomen. Nu är bristen på bostäder hög över hela landet.

Det är då vi som redan har vårt på det torra får imponeras över hur kreativa unga människor lyckas lösa sina nästan olösliga problem. Hur de med hjälp av sociala medier och nätverk klarar av att skaffa sig ett eget liv. Förr var det Stockholm, Göteborg och Uppsala som lockade flest, i år är det Oslo. I vårt västra grannland finns det jobb, och bostadskollektiv.

Sommaren. Ja, den som kom sent och varade i fem veckor var strålande. Hösten var evig med vatten, regn, vatten och regn . Älvarna flödade. Energibolagen stönade. I år kunde de inte höja priserna som förr. Inte ens en riktig lögnare kunde klara av att skylla på vattenbrist i magasinen.

Växterna i trädgården ficka alla chanser att avmogna. Nu ska det bli mycket spännande att se vad det betyder i maj när löven spirar igen.
Inga kommentarer: