lördag 31 december 2011

Nej, nu tar vi nya tag

Både amaryllis och hyacint har så perfekta blommor att jag nästan inte kan ta till mig dem. De doftar och lyser upp den mörka decemberkylan. De glädjer och påminner om att allt är förgängligt.

Årets sista dag tänker jag på vad jag inte vill uppleva nästa år.

1.
Jag vill inte att storbolag och banker anställer verkställande direktörer som är så handfallna att de inte kan skaffa sig en egen bostad. Dessutom vill jag inte att den som är styrelseordförande i Nordea, Björn Wahlroos, uttalar sig som om det är han som äger banken. Vi är många miljoner ägare.

2.
Jag vill inte att de politiker som har ansvar för våra skattepengar ska smita från sitt ansvar. Hela förra året kröp landstingsrådet Filippa Reinfeldt, och kommunalråd som sålt ut äldrevården, bakom ryggen på de tjänstemän och företag som misslyckas med att använda våra gemesamma resurser på bästa sätt.

3.
Jag vill inte att rikspolitiker som bor i Stockholm ska få bostadsbidrag, traktamente och gratis resor hem till sina övernattningslägenheter utanför Stockholm. De har höga arvoden som räcker till att både försörja familjen och att betala hyran med.

4.
Jag vill inte att det ska vara möjligt att använda skolpengen till annat än att utveckla de skolor som får del av den. det ska vara som i alla andra civiliserade länder att skattepengar ska inte kunna bli skattefria vinster i bolag som finns i skatteparadis. Idag är detta bara möjligt i Sverige.

5.
Samma resonemang gäller skattefinansierad vård. Inte en krona till annat än omsorg och sjukvård. Jag vill dessutom att vi inför strikt ansvar för de skador  som vården orsakar. Alla styrelseproffs och verkställande direktörer ska naturligtvis betala för att de har plockat ut pengarna ur verksamheten och orsakat lidande.

6.
Sen vill jag bevara:
Kiruna stadshus. Alla ritningar finns kvar. Det är bara att flytta huset.
Slussen. Det finns inga ord för hur viktigt denna öppna plats är för vår huvudstad. Stadsbiblioteket är ett palats för bildning, Slussen en plats för nya tankar ännu efter mer än 80 år.
Vi ska inte riva för att tappa bort vår historia. Vi ska bygga vidare för att få en framtid.

Det är mina önskningar inför mitt 2012.

Hoppas att ni får ett fint nytt år.

2 kommentarer:

Sophia Callmer sa...

Gott nytt år Eva! Jag hoppas att vi ses i Skåne under 2012! kram Sophia

Granne med potatisodlaren sa...

Gott nytt till dig också Sophia. Vi ses till våren.