måndag 5 december 2011

Vi lägger pussel

Ryms vi alla i ordet vi? Finns det plats för att vi alla är olika?

En dag för inte så länge sen stod en ung man i ekot och sa:


att det är Norrland som borde betala mer för elen. De som bor där bidrar inte med ett öre till Sverige. De arbetar bara med företag som går med förlust och tar emot bidrag.


Tänk vad ett politiskt beslut kan slita och tära. Slå sönder vår tillit. Förändra vår syn på att vi är ett land som består av många olika pusselbitar som tillsammans bildar Sverige.

Till den unge mannen som missuppfattat det mesta ger jag ett gott råd. Ta reda på vad som händer och sker innan du säger vad du tror. Varken det forskningstäta Uppsala län, eller det växande Skåne län har lika hög bruttoregionalprodukt som Norrbotten.

Ni läste rätt.

Föreställningarna om att folktäta områden med stora gamla universitet skulle leda i produktivitet är fel. Stockholms län är rikast. Inte för att företagen har sina huvudkontor där, även om det hjälper för  att höja inkomsterna. Utan för att så stor del av landets skattepengar spenderas där. Sveriges största arbetsplats är inte Volvo, Ericsson, eller Astra Zeneca. 


Det är Stockholms läns landsting.


Det är det som är Sverige. Ett samhälle där vi satsar mycket på vårt gemensamma. Men vill vi fortsätta med att pussla ihop olika delar så att pusslet förblir helt?

Det är inte säkert.

Många tror att om vi skyller på andra så kan vi lösa olika problem.

Jag är så naiv och barnslig att jag är säker på att det är bättre att försöka hitta vår lösning tillsammans så att vårt pussel blir till ett vi.
Fakta / Länens bruttoregionalprodukt
Stockholms län 478
Norrbottens län 364
Västra Götalands län 337
Kronobergs län 335
Västernorrlands län 323
Jönköpings län 319
Dalarna län 317
Jämtlands län 311
Hallands län 306
Örebro län 304
Skåne län 304
Västmanlands län 302
Västerbottens län 302
Uppsala län 300
Kalmar län 300
Gävleborgs län 292
Blekinge län 288
Östergötlands län 287
Värmlands län 284
Södermanlands län 286
Gotlands län 262


2 kommentarer:

Karin sa...

Bra inlägg! Vi satt just och diskuterade detta vid köksbordet och famlade efter siffror. Jag hävdade bestämt att det produceras för fullt uppe i norr utan att riktigt veta vad jag talar om och så, som på beställning fick jag dina siffror som bekräftelse. Tack och bock!

Granne med potatisodlaren sa...

Tack själv!

Så många missuppfattningar sprids för att skapa ett vi och dom. Jag önskar verkligen att fler ser att den retoriken inte leder någon vart.