Idag är det bitande ute. Vi behöver en het soppa. Min bästa är ett recept från matprogrammens gryning. För tolv år sedan frös vi hela familjen tillsammans i en oändlig influensa. Då gick "Mitt i maten" med Rikard Nilsson och Jesper Aspegren på Svt. Är det någon som minns deras mat-teve?
Här är mitt recept fritt efter deras.
Ta ett kilo kycklingfilé, helst lårfiléer för de smakar mer.
2 röda paprikor
2 purjolökar
4 klyftor vitlök
en bit ingefära (cirka 10 cm)
3 liter grönsaksbuljong
Persilja eller färsk koriander
( tillsätt nudlar eller pasta om du vill ha en matigare soppa. Jag har upptäckt Trofie Liguri, långsmala makaroner,som passar perfekt i en soppa.)
Skär och hacka alla ingredienser i små bitar. Värm buljongen och lägg i alla kryddor och grönsaker. Efter två minuter lägger du i kycklingen. Titta på köttets färg och flytta grytan från värmen när köttet är vitt.
Strö persilja eller koriander över.
Servera med surdegsbröd med hasselnötter och en fyllig ost.
Varje år i januari känner jag en längtan efter denna heta soppa. Jag blir glad när jag rör i grytan och känner de asiatiska dofterna. Prova.
3 kommentarer:
Härligt!!! Det ska jag testa :)
Vilken buljong använder du?
Hur ska man börja ett inlägg till dig där man vid skrivbordet här på Åsögatan bara suckar wow vilka bilder! Du ser det jag nog inte skulle sett om vi stått på samma plats med varsin kamera, och det är fascinerande!
Eva, sen ett tag har jag en burk med Renée Voltaires lantbuljong. Den är god.
Jane, du får mina kinder att glöda av glädje över ditt fina beröm. Du ser ju saker som jag skulle missa.
Skicka en kommentar