onsdag 16 maj 2012

Blåögdhet krävs

Denna vecka har vi alla fått en kurs i nyspråk av statsminister Fredrik Reinfeldt och Maria Abrahamsson moderat riksdagsledamot.

Vad de talar om: Jo, när regeringens arbetslinje leder till allt högre arbetslöshet, från 6 procent 2006 då Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kallkade detta massarbetslöshet, till 8 procent 2011. Fredrik Reinfeldt bryter då ut en grupp som han kallar "etniska svenskar mitt i livet". Vilket enligt den moderata riksdagsledamoten, Maria Abrahamsson, betyder personer med föräldrar födda i Sverige som är mellan 25 och 54 år.


Ett begrepp som överhuvudtaget inte finns i vår offentliga statistik. Denna grupp ska enligt de två ha en arbetslöshet på över 4 procent. Vilket fortfarande är en mycket hög arbetslöshet om vi använder vanlig svenska.


Förra gången vi hörde talas om etniska svenskar var på 1930-talet. Det var högkonjunktur för det Rasbiologiska institutet . Och ingen ifrågasatte att en arbetsgivare nekade att anställa en person på grund av vilken härkomst eller religion den hade.


Idag kan vi se att trots våra lagar om jämlikhet och jämställdhet undviker arbetsgivarna att anställa människor med  minsta lilla olikhet. Men det är inte det vår statsminister säger. Han säger att vi blonda,  svenska utan brytning minsann inte har lika hög arbetslöshet som dem med en annan bakgrund.


Vi får allt vara väldigt blåögda om vi ska missa att arbetslinjen inte har minskat arbetslösheten i landet. Vill verkligen inte Fredrik Reinfeldt vara statsminister för alla som bor i Sverige?4 kommentarer:

Evas Värld sa...

Fredrik skulle nog vilja att han fick välja sitt folk i stället för att folket ska välja honom... och då vet vi ju vilket folk han skulle välja.

Cecilia N sa...

Dessutom, enligt Susanne Sjöstedt på TÅ, så jämförde TT statistiken även för denna svenska grupp och arbetslösheten har stigit även för den, dock inte så mycket som för den jämngamla mer utländska gruppen.

Granne med potatisodlaren sa...

Eva, det är så sorgligt att alla moderater rycker ut och försvarar vad Reinfeldt säger. Ja, vi vet redan vilka de väljer. Det är bara att titta på de kommuner som de styr.

Granne med potatisodlaren sa...

Cecilia! Vad intressant. Inte ens den mest likformade gruppen har fått arbete med denna regerings "reformer".