fredag 1 juni 2012

Aldrig lika inför lagen

Såg ni teveprogrammet om Lundsberg och de andra riksinternatskolorna. Då såg ni att Lundsberg utmärkte sig genom att söka bidrag för elever som skolan inte hade rätt till. Skolan fick statliga skolpengar och kommunala, men egentligen var det helt fel.

Det visar sig att det är helt riskfritt för Lundsberg att göra så. Det finns ingen som kontrollerar skolans uppgifter. Det finns inga regler som gör att skolan kan tvingas betala tillbaka de för höga bidragen. Skolan kan lugnt behålla de över 3 miljoner kronor som de fått felaktigt.

Tänk er att en ensamstående mamma skulle ta emot 200 kronor för högt bostadsbidrag. Vad händer då? Jo, förutom att hon måste betala tillbaka pengarna direkt, kan hon dömas för bidragsbrott. Alla som tar emot bidrag måste kunna alla regler, annars begår de brott. Så står det i bidragsbrottlagen. En lag som gäller alla privatpersoner utan resurser att verkligen ta reda på vad reglerna betyder, ja, på det sättet som Lundsberg har ekonomer och jurister som kan tolka bestämmelser och regler.

Vad säger det om vår tid? Kanske att det spelar stor roll vem som kan bli brottsling när politikerna stiftar lagar. För inte är det rektorer på anrika internatskolor som blir åtalade. Inte ens när skolan blundar för de brott som eleverna begår på skolan.

Men de som behöver stöd av samhället för att överleva är potentiella brottslingar till de har bevisat motsatsen.


2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Bra skrivet! Skicka det till herr R;)

Granne med potatisodlaren sa...

Jane, visst är det otroligt att det finns brott som vissa människor utför och som liksom inte räknas.