måndag 28 maj 2012

Ska både flyktingar och läkare tvingas flytta?

Erik Ullenhag, folkpartistisk integrationsminister, i denna regeringen förkunnar stolt att de flyktingar som inte flyttar till jobben ska bli av med sina bidrag.

Jag undrar när arbetsmarknadsminister Hillevi Engström moderat kräver samma sak av läkare som vandrar runt i Stockholm och väntar på att få sin specialistutbildning eller ett fast jobb.

Har ni någon gång hört att den kristdemokratiske socialministern Göran Hägglund har krävt att läkare ska ta de jobb som finns? Ja, så att våra skattepengar räcker till sjukvård över hela landet.

Berätta om ni hört någonting, för jag har inte hört ens en viskning, sedan Uppdrag granskning på teve visade att inte någon av de som gick ut för något år sedan från läkarutbildningen i Stockholm tänkte flytta. De skulle vänta ut de tjänster som de kunde tänka sig att ta.

I vårt län fattas 30 läkare. Det är dyrt. Det senaste året fick länsborna betala 145 miljoner kronor för stafettläkare. Läkare som missar information i journalerna, oundvikligt om man inte känner sina patienter, och som inte behöver ta något ansvar för att vården ska fungera i längden. Deras skyhöga avgifter betalas med att sjukhusen tvingas lägga ner verksamheter.

Jag vill verkligen veta om denna regering menar allvar. Ja, med att alla som kan ska lediga jobb.

En annan sak jag också vill veta; var finns de jobb som Erik Ullenhag talar om?


Läs mer om vad läkarbristen kostar i liv och hälsa i Torbjörn Eks och Mikael Nybergs reportage här.


Det är ett samarbete mellan Sveriges television och Norrländska socialdemokraten.

Inga kommentarer: