tisdag 7 augusti 2012

Är hon fartblind?

Hörde ni hur många gånger Annie Lööf sa förtroende igår när hon meddelade att Christina Lugnet inte längre är generaldirektör för Tillväxtverket.. Istället ska den före detta chefen arbeta på Näringsdepartementet med samma lön, gratis bostad i Stockholm och fria resor till Haparanda.

Jag tror att bägge två är fartblinda. Ja, att de inte ser att både representationen som Tillväxtverket och andra statliga myndigheter sysslar med och möjligheten att låta avsatta chefer sitta kvar på sin lön och sina förmåner sabbar vår tillit för att det är meningsfullt att betala skatt.

Glada är kommunen i Haparanda de får ju 30 procent i skatt.

Fartblindhet är inte ovanligt bland ledare som inte har en susning om hur vanliga människor lever. Jag minns Jan Mosanders reportage om ett biståndsprojekt i Östeuropa. Det var bara några år efter att muren hade rivits och en speciell biståndsorganisation för stöd till industrin i öst engagerade Björn Wahlström, fd SSAB.

Jan Mosander som arbetade på ekot i P1 frågade Björn Wahlström varför en så stor andel av projektets pengar användes till resor.

Då fick han till svar: För att jag ska hinna med att jobba med dessa frågor måste jag chartra ett plan ibland för att komma hem i tid.

Det var inte så att någon ville använda pengarna fel. Det blev fel för att ledarna för projektet inte insåg att inte några biståndsbudgetar rymmer resor i chartrade flygplan. De hade suttit så länge i vd-rummen och runt styrelseborden att de var fartblinda.

Inga kommentarer: