fredag 16 november 2012

Är Gällivare en skidort i V-botten?

Denna vecka slog Annika Gustafsson från Gällivare igenom under de internationella hopptävlingarna i Flyinge. Hon hoppade över hela den svenska eliten och kom in på andra plats på sin egentränade Undine. Nu får vi se henne under första advent i Stockholm International Horseshow.

"Det är är ju en bra bok" sa en av mina yngre bekantskaper när jag lånade ut Morbror Knuts sorgsna leende. En av Katarina Kieris fina böcker. Nu har hon fått Astrids Lindgrens pris. Ett av många som hon har fått ta emot.

Eva Dahlgren turnerar igen. Inför spelningen i Norrbotten talade hon om hemma. Idag bor hon med sin familj i Stockholm och New York. Livet i den amerikanska storstaden beskriver hon som att vara i ett glas med brustabletter. Rätt långt från den stilla stad där hon föddes; Umeå.

Kommunikationer är ett hett ämne denna vecka när SAS lägger sitt nittionionde sparpaket och SJ vill sluta sälja biljetter på tågen. Men SJ fick ta tillbaka sitt förslag. Bland annat på grund av att EU har regler för att underlätta för äldre och funktionshindrade att resa.

En annan debatt som uppstod denna vecka var den om hur arbetsmarknaden fungerar. Spelar Arbetsförmedlingen någon roll? Eller vilken roll ska den spela? I deras senaste statistik har över 10 000 personer varslat från sina arbeten i Sverige. Under oktober månad.

Samtidigt finns det brist på utbildad arbetskraft. I vårt län har vi sett hur polisbristen i Malmfälten ökar. Denna vecka diskuteras olika förslag för att polisen ska kunna arbeta i Gällivare och Kiruna. Ett förslag som kom fram var att schemalägga alla poliser dagtid. Var det meningen att polispatrullerna ska åka från kusten när barn misshandlas i Kiruna? 36 mil enkel resa.

Det där med avstånd är inte självklart för alla. Ja, hur det ser ut norr om Dalälven. Hur var det nu? Ligger Gävle norr om Hudiksvall? Är det Sundsvall som är residensstad i Ångermanland? Är Gällivare en skidort 
i Västerbottensfjällen? Läs gärna, mycket gärna Clemens Poellingers berättelse om PO Tidholms bok Norrland. Men tyvärr är han helt fel i geografin. Men det är väl inte så viktigt. Eller? Boken försöker ju berätta om denna nonchalans mot de människor som bor och arbetar i Norrland.


Inga kommentarer: