söndag 19 maj 2013

Jag stod ut med tre timmars dokumentär

Jag har verkligen gillat Stephen Fry i många år. Han har beskrivit att livet har många fler dimensioner än två. Och med liv och lust plockat fram sina egna baksidor. Igår fick vi följa honom till Wagners mecka, Bayreuth. Tillsammans med en fantastisk pianist analyserade han Wagners viktigaste ackord och sammanfattade kompositörens  liv så här:

Jag ser Wagners verk och liv som den finaste väv av silke med en fläck som inte kan tvättas bort.

Fläcken står för den antisemitism som Wagner och hans familj odlar ända fram i våra dagar. Stephen Fry är jude och vänder sig till en av de unga kvinnor som tvingades spela i en koncentrationslägerorkester i Auschwitz. Hennes musikaliska kunskaper räddade hennes liv. När han frågar hennes om han verkligen ska vallfärda till Wagners festspel i Bayreuth svarar hon klokt:

Jag står inte ut med fem timmars oljud. Men jag vill inte råda dig om vad du ska göra.

Stephen Fry har väntat i sju år på att få en biljett till en av föreställningarna i Bayreuth, den vill han inte missa.

Till skillnad från den del av Wagners släkt som anser att Wagners verk består av en väv i finaste silke som är helt täckt av blodiga fläckar ända sen kompositörens första antisemitiska skrift.

I familjen samlades engelsk antisemitism, fransk antisemitism och tysk antisemitism.

Wagners älskarinna, Cosima, och modern till hans barn, uppfostrades av två gamla katolska guvernanter till att bli antisemit. Wagners ena dotter gifte sig med en engelsk antisemit och sonen Siegfried var med och hyllade Hitler.

Siegfrieds ena son var chef för ett koncentrationsläger i närheten av Bayreuth osv.

Ingen har nånsin tvättat deras byk offentligt och låtit dem ta avstånd från sitt arv. De personer i familjen som har forskat om det mörka arvet ses som fienden.

Alla har olika perspektiv. Alla tror att de ser både och. Jag är så glad för att att Svt valde att visa denna breda dokumentär i två delar. Använd länkarna. Missa inte chansen att få upptäcka både Wagners konstnärskap och hans smutsiga ideologi.


2 kommentarer:

Karin sa...

Tack för tips! Verkar klart sevärd och Fry som är så bra!

Granne med potatisodlaren sa...

Hoppas att du tyckte om dem.