fredag 24 maj 2013

Ta en ny väg

Maktlöshet. Det är ett av veckans vanligaste ord. Ett ord som är fyllt av desperation. Maktlös känner sig många när alla beslut tas någon annanstans.

Denna vecka tar ledamöterna på riksidrottsmötet beslut om föreningar som inte äger 51 procent av aktierna  sina lag kan vara medlemmar. Styrelsen föreslår att vem som helst kan äga lagen helt och hållet.

Friskolekommitéen lägger fram ett förslag som Alliansregeringen, socialdemokraterna och miljöpartiet förväntas säga ja till. Förslaget innehållet krav på att skolorna ska ha samma öppenhet som kommunala skolor och att de som arbetar där ska kunna slå larm om det som är fel på samma sätt som kommunala lärare.

Men... trots att en överväldigande majoritet, oavsett politisk ideologi, vill stoppa skolornas möjligheter att flytta vinster från verksamheten till andra bolag, eller aktieägare, kommer inget förslag om detta. Där vill inte en politisk majoritet ge någon makt till väljarna.

I USA i staten Michigan ville en mamma ta makten över vad hennes barn läser i skolan. Hon uppfattar Anne Franks dagbok som pornografisk. Vilket innebär att hon föreslog att skolans ledning skulle förbjuda boken. De sa nej. Eleverna i Michigan får fortsätta att följa Anne Franks sista tid i livet.

Maktlös i det lilla kan jag känna mig när landstingets skarpaste förändring denna vår är att byta namn på vårdcentralerna. Vad det ska stå på de nya skyltarna? Jo, hälsocentral.

Maktlös är vi också när ingen kan förhindra att både fåglar och djur dör utan att vi vet varför. Nu har flera forskare kunnat mäta att de älgar som får allt färre kalvar allt senare på året har B-vitaminbrist. När vi människor lider av samma sak kallas det beriberi. En sjukdom som försvann i och med att mjölet blev b-vitaminberikat. Men vad är det i naturen som får djuren och fåglarna att förlora b-vitamin?

Maktlösa är vi också inför naturens egna krafter. Vi kan tämja vattnet för att få el. Men vattnet kan ju ta sina egna vägar, som det gjort två gånger de senaste tre åren i Gudbrandsdalen, Norge. Innevånarna hade lyckats renovera sina hus efter den förra översvämningen när Skandinaviens längsta älv, Glomma, valde att byta fåra.

Denna vecka har tidningarna fyllts av två helt andra nyheter som jag har valt att ställa mig vid sidan om. Dels upploppen i Stockholms förorter, dels mordfallet i Boden.

Här är en länk till artiklarna.


Inga kommentarer: