fredag 3 maj 2013

Ljuset är släckt

Grattis Mattias Alkbergs Begravning till alla fina recensioner som ni fick när ni spelade, gestaltade och sjöng på Dramaten i Stockholm.

Grattis alla norrbottningar nu ställer Karin Mamma Andersson ut på Konsthallen i Kulturens hus i Luleå.

Grattis alla som bor i Sverige om LO:s förslag om hur vi ska kunna satsa på 100 000 nya arbetstillfällen går igenom. Till och med Kjell-Olof Feldt anser att denna tid är inte en tid för sparande utan en ti för att investera inför framtiden.

Grattis alla seglingsfantaster. I sommar får ni chansen att tävla mellan Sandhamn och Luleå. Det är 25 år sedan hela fjärden fylldes med VM-seglingarna. Nu ska ett race anordnas efter Gotland runt.

Redan under det kalla kriget i Afghanistan satsade USA på islamistiska grupper som slogs mot Sovjet. Idag är vi med i kriget både i Afghanistan och som åskådare till den förtvivlan som de flyktingar visar som sakta svälter sig till döds utanför migrationsverket i Boden. Det är sorgligt förtvivlat sorgligt.

Vår statsminister Fredrik Reinfeldt fick svara på konstitutionsutskottets frågor om Sveriges engagemang i Saudiarabien. Den svenska staten projekterade en avancerad vapenfabrik genom ett företag som FOI skapade. -Ingenting, sa Fredrik Reinfeldt att han visste, innan radion avslöjade historien. Detta trots flera regeringsbeslut.

Vårt samhälle är för det mesta högteknologiskt. Vi varnas för att bli lurade i cyberrymden. Men veckans mesta bedrägeri stod de två som använde en pantflaska och ett snöre för att lura till sig pantkvitton för 11 000 kronor. Till slut blev de avslöjade av en butikskamera.

Jag kan inte låta bli att tänka på att verkligheten alltid slår dikten.

T o m i Luleå där kommunen har bestämt att vårljuset räcker. Från och med den 1 maj är alla gatlyktor släckta. Det är som med fåglarna som flyttar efter datum och inte efter vädret. Oavsett hur långt våren har kommit är ljuset släckt.

Inga kommentarer: