tisdag 6 augusti 2013

Plåster?

En miljard kronor fattas i konkursboet efter John Bauerskolorna. 1 000 000 000 kronor som flyttats från skolorna till koncernen? Koncernen som äger skolorna påstår att skolverksamheten har lånat 130 miljoner kronor från dem. 


Tack Kristina Lagerström på Sveriges television för att du lyckas hitta de viktiga nyheterna. Nyheter som visar hur fartblinda styrelser, regeringen och direktörerna är. Glöm inte att samma reporter visade hur Vattenfall tvingades att berätta om hur deras ledning slarvat bort 40 miljarder när de köpte NUON. 

En miljard  som försvann när direktörerna har fått tillgång till skattepengar i skolvärlden.

40 miljarder som gick upp i rök när regeringen och Vattenfalls ledning tog beslut inför framtiden.


Det är kaotiskt på direktionsvåningarna. Det är inte elever, lärare eller anställda som står för oredan. det är de bolag som äger stora skolkoncerner eller stora statliga bolag med pengar i kassan. JB-koncernen, eller John Bauerskolorna har varit ägda av ett danskt rikskapitalbolag, men bolaget ser en risk nu när barnkullarna är mindre, så de lägger ner och säljer sina skolor. Nu är det skattebetalarna som ska ordna gymnasie- och grundskoleelevernas utbildning med en ny omgång skolpengar och betala för konkursen.

Samma skattebetalare ska hitta nya miljarder för att rädda statsfinanserna. 40 miljarder som bara gick upp i rök och ingen får stå till svars. Lars G Josefsson hävdar att han har ökat värdet på Vattenfall. Och så plockar han ut sina miljoner.

För att minska risken för att skolor går i konkurs upprepas föreslår miljöpartiet och socialdemokraterna att ingen skola som drivs med skattepengar ska få ha vinst som syfte med företaget. Istället ska utbildning vara huvudsyftet för dem som får rätt att använda skolpengen.

Tror ni att det hjälper? Med ett snabbbandage?

Inga kommentarer: