fredag 9 augusti 2013

Presidenternas vecka

Veckan fick ett tema som inte är så oväntat. Just nu är tre olika presidenter aktuella. Två fullt närvarande i verkligheten. Även om rapporterna om Barack Obamas besök i Stockholm till stor del handlar om alla människor och alla fordon som ska skydda honom från hot. Presidenten i öster har ägnat sommaren åt att minska utrymmet för det fria ordet samtidigt som Vladimir Putin har visat sin styrka vid fiskeälvarna i Sibirien. Med en jättefångst i näven har han klargjort vem som är den störste fiskaren i den ryska republiken.

Den första republiken, kockarnas ursprungsland, Frankrike skildras i en film som handlar om presidentens kock. En häftig vinkel på detta mateldorado. I Stockholm pratas det franska på Arkitektur- och designcentrum, det gamla Arkitekturmuséet, grannen till Moderna. Där har den kanadensiska utställningen om modeskaparen Jean Paul Gaultier landat. En lyckad satsning  kopplad till de tekniska möjligheter som finns idag. Häftigt när de flesta skyltdockorna pratar.

Men ännu finns det inga tekniska möjligheter att stoppa de utsläpp som sker vid kärnkraftverket i Fukushima. Veckans nya innovation är att skapa konstgjord tjäle för att de radioaktiva vattnet inte ska sprida sig i grundvattnet och ut i Stilla havet. Mot Tsumamin och jordbävningen hjälper inga försäkringar. Men...

Vår utbildningsminister Jan Björklund vill förebygga de privata utbldningskoncernernas konkurser med en utbildningsgaranti. Det är meningen att alla privata utbildningsföretag ska ta försäkringar som skapa ekonomiska möjligheter för att eleverna ska kunna avsluta de utbildningar som de har påbörjat.

En vecka kvar av sommarlovet. Vi får hoppas att det är en vecka som rymmer massor med utomhusdopp.

Inga kommentarer: