fredag 18 april 2014

De visste ingenting

Ser ni det framför er. Hur Fredrik Reinfeldt och Anders Borg går omkring i regeringens korridorer med hörlurar och skyddsglasögon för att skydda sig från Nuonaffären? Hur de viker bort blicken och skruvar upp rockmusiken för att inte ha en chans att upptäcka när de svenska skattebetalarna köper det holländska gasföretaget för, ja, hur mycket var det 87 eller kanske 100 miljarder kronor.

Alla andra kände till affären utom den minister som har makten över statens kassakista och den minister som leder regeringen. Det intygar många höga regeringstjänstemän. Bland annat budgetchefen på finansdepartementet.

Antingen är detta sant, eller så blåser de oss. Lika illa både och. Nu förstår vi alla varför Maud Olofsson fd näringsminister inte kommer till riksdagens konstitutionsutskott för att svara på frågor om hur denna affär blev till. Hon var ju ansvarig för Vattenfall och det var en representant från näringsdepartementet som var med i styrelsen.  Nu gäller det att inte få några frågor som kan avslöja om finansministern och statsministern ljuger eller höll sig undan. Vilken gör att hon får ta all skit.

Undrar inte ni hur mycket det är värt att Maud Olofsson tar hela ansvaret för den sämsta affär som ett statligt bolag gjort? Minus 35 miljarder på bara något år och kanske ännu mer minus nästa vecka om Ryssland drar tillbaka sina gasleveranser.

Vad är priset för att hon sitter kvar hemma i köket i Högfors utanför Robertsfors?

Jag undrar varför Anders Borg och Fredrik Reinfeldt värjer sig från detta beslut som om alla talar sanning togs i näringsdepartementet och som därmed blev hela regeringens.
Inga kommentarer: