söndag 2 november 2014

I helgen delade SJ ut massor med bonustid

Nu har allt vänt. Vinden kommer från söder och blötsnön trummade mot taket och fönsterrutorna i natt. I dag är det inget som gnistrar, inget som knastrar, nu är det plaskvått igen.

Vi har haft en fantastisk allhelgona med 80-års firande och hantverksmässa. Och då har vi träffat på flera personer som väntade på vänner och familj som valde tåget.

Den första som vi fick ett meddelande från är Gun. Hon tog tåget mot Luleå efter en rundresa i södra Sverige. Men när hon kom till Stockholms central hade hennes tåg mot Umeå redan dragit iväg. Istället fick hon vänta på nattåget och sova sig fram genom norra Sverige. Ja, sova förresten. När hon vaknade borde tåget redan varit framme i Luleå, men då var de sju timmar försenade. Sammanlagt tog resan 12 timmar längre tid än planerat.

Resa nummer två gjordes av en familj med vänner och barn mellan Uppsala och Lycksele. De började resan med att vara en timme sena från Uppsala. När de kom till Sundsvall hade tåget mot Umeå redan gått. Där fick de ta en buss. Den rymde inte alla så en del fick åka taxi. Då upptäckte personalen att bagaget var i bussen, så att taxibilarna och bussen fick mötas på vägen för att alla skulle få sitt bagage. I Umeå hade tåget mot Lycksele naturligtvis redan avgått. De fick ta en försenad taxi med en chaufför som efter en stund berättade att de måste åka tillbaka till Umeå för att han bara kunde tanka där. Sen åkte de mot fjällen igen och då satt de livrädda i en bil som for fram och tillbaka över vägen. Ett älgmöte senare släpptes de av mycket sena på OKQ8stationen i Lycksele. Chauffören hittade inte till stationen.

Sen undrar vi varför flygtrafiken ökar.

Gun hade kunnat resa till Luleå från Västergötland på tre timmar med flyg och resan Uppsala- Lycksele tar två timmar.

Ska vi bara satsa på att tågresor mellan Stockholm och Göteborg/Malmö ska fungera?

Jag vågar inte satsa på att ta tåget söderut nästa gång. Resan tar tio timmar och det är nog länge för mig utan alla möjliga och omöjliga förseningar.

Inga kommentarer: