onsdag 5 november 2014

Två döda

Sören Holmberg tar sats och andas in när han ska svara på reporterns fråga:

-Är detta demokrati?

Han harklar sig och säger till tevekameran:

-Nej, inte som vi definierar demokrati. I ett mellanårsval deltar mindre än hälften av väljarna. Vi hade haft svårt att acceptera ett så lågt valdeltagande.

Han talar om valet i USA som skedde i går, en helt vanlig tisdag. Just det. I USA väljer politikerna att ha val en vanlig arbetsdag. En dag som många inte har råd att ta ledigt.

Det är en av orsakerna till att allt färre röstar i ett val som gäller representanthuset och senaten.

Det är en av orsakerna till min melakoni. En annan är den sorg som jag känner när jag läser om den dubbla dödsolyckan på byggarbetsplatsen i Hjorthagen. De utlänska underleverantörerna har inte velat sluta kollektivavatla med Byggnads och det innebär att det inte har förekommit något förebyggande skyddsarbete. Varken beställaren Fortum eller Arbetsmiljöverket har kontrollerat att arbetsplatsen är säker.

Nu dog två byggnadsarbetare som tvingats jobba skift dygnet runt utan försäkringar på grund av att Svenskt näringsliv slagits för att inget företag ska tvingas följa svenska kollektivavtal. Vår lag som reglerar arbetarskydd är helt urvattnad när företagen väljer att strunta i den.

Hur länge ska familjerna som väntar på svar få vänta på att åklagaren har utrett detta?

Inga kommentarer: