torsdag 29 januari 2015

Trafikverket satsar hårt på att tågen ska sluta rulla

Ibland tror jag att det är första april när jag läser om Trafikverket. De vill dra in minst ett nattåg från övre Norrland på grund av att resenärerna oftare reser på annat sätt. Men de talar inte om varför tågen inte fylls.

De berättar inte att järnvägsspåret mellan Boden och Bastuträsk är så dåligt att alla tåg får rulla i 70 km/h istället för 160 km/h. Trafikverket började byta ut rälsen men så snart den nya budgeten, alliansbudgeten, gick igenom i riksdagen drog trafikverket in pengarna.

De berättar inte att de ställer in tågen på grund av blåst, kyla, snöfall, löv och annat som skulle kunna störa trafiken. Detta innebär att de som vill inte kan resa med tåg.

Antalet passagerare mellan Luleå och Umeå har halverats på grund av att resan tar en timme längre när tågen bara får köra 70 km/h. Dessutom är det så att om tågen ställs in får resenärerna vänta på att det går att köra igen.

Hur många vågar satsa på att ta tåget om de ska till universitetssjukhuset, universitetet eller på möte?

Jag kan inte begripa varför vi kunde resa med tåg oavsett väder för 25 år sedan. Det var samma vagnar, samma spår och mycket kallare vintrar.

Nej, först gör vi det omöjligt att lita på tåget som ett säkert och bra sätt att resa, sen drar vi in tågen på grund av att ingen vågar satsa på att tåget kommer fram. Det är en ekvation som alltid ger samma resultat.

Inga kommentarer: