fredag 20 februari 2015

Om doften av Paris öster om Odenplan

Det doftar inte Paris i Vasastan men där finns Chez Albert sen mycket länge. En butik som vi vallfärdade till när vi arbetade på ett franskt  IT-företag. Då på 70-kortets tid var det bara där man kunde köpa riktig Dijonsenap, oliver från Frankrike och god vinäger. Det kan man fortfarande.

Idag gör DN en tankeloop och förflyttar Vasastan till Paris. Ja, visst kan man göra det på skoj, i alla fall nu när det finns flera franska bistroer och butiker i kvarteren öster om Odenplan. Vi brukar ju hyra en lägenhet i Sibirien och har slunkit in och njutit av enkel fransk husmanskost på flera ställen. Men allra bäst är att det finns en Picard. Just så tråkig är jag.

Där finns det frysta franska efterrätter och de godaste croissanterna som jag har ätit i Sverige. Vad Picard är? Jo, det är en urtråkig butik på Sveavägen där det står frysar på rad. Här kan man hitta välgjorda rätter och otroligt goda chokladefterrätter. Inte billigt och inte jättedyrt. Nästa gång vi är i Stockholm tänker jag fylla en kasse med bakverk och ta med dem hem.

Har det alltid varit så att det är kvarteren runt Odengatan och Sveavägen som haft en touch av la belle France? Nja. Förr fanns det en häftig bistro i höjd med Tegnergatan där det serverades steak/ frites varje lunch och innehavaren talade franska med sina gäster.

Det som var franskt på riktigt var konversationsklubben som leddes av Christophs pappa. Där samlades vi och längtade till det riktiga Paris där bilarna spyr ut dieselavgaser och varje gathörn doftar hårdrostat kaffe blandat med doften av en nyrostad kastanj. Vi läste Libé och le Monde och lyssnade till fransk radio inspelad på kassettband. Ja, det var på Hedenhös tid när det krävdes rätt stora ansträngningar för att hitta igen det som var genuint franskt.

Och visst är det mycket mer Montparnasse över en promenad från Odenplan och österut nu än då. Jag hoppas kunna återvända till några av de fina små krogar om vi upptäckte senast. För det är spännande att se hur fransk matkultur sprider sig igen genom huvudstaden.

Det finns massor med krogar som har ett franskt koncept Napolyon, på Greturegatan, la Petite France i  kollektivhuset på John Ericsongtatan, restaurang BonBon på Storgatan och många fler. Men jag brukar i alla fall hamna på Café Facile bara för att det är så enkelt att bara sätta sig ner och vänta på en plats istället för att beställa bord och vänta i veckor.

Inga kommentarer: