onsdag 8 april 2015

23 år i kö för en etta

Skånsk jord syns på denna bild som jag tog på Österlen för några år sedan. Skånsk jord såg jag på teven i går när en försvarare av jorden hade överklagat bostadsbyggande vid en pendeltågsstation utanför Lund.

I den flotta inredningstidningen får vi veta att upp till 65 studenter ska få bo i containrar inredda och klara för 5 000 kronor per månad. Men bland de tråkiga grå pappren som stastens utredare producerar får vi veta att inga containrar räcker till.

Vi har en brist på 300 000 bostäder för unga utan stora inkomster. Det fattas lika många lägenheter som när Tage Erlander gjorde bort sig på teve när han rekomenderade en ung familj att ställa sig i bostadskö. Stastministerns blossande kinder på 1960-talet resulterade i att staten skapade förutsättningar för att det skulle byggas en miljon bostäder på tio år.

Bostäder som skapade välstånd i vårt land i och med att det var möjligt att flytta till de jobb som fanns. Alla kunde tänka på annat än att flytta eller att få ihop pengar till de astronomiska bostadskostnaderna som drabbar många unga idag.

Ska det vara så att det tar 23 år för att få en bostad på ett rum och kök?

Jag tycker att vi som har gjort vår bostadskarriär ska skämmas. Vi har svikit alla dem som aldrig har kunnat komma in på bostadsmarknaden. Vi låter hyrerätter bli bostadsrätter. Vi vågar inte kräva att det byggs. Ja, för då händer det som alla är rädda för, inklusive finansministern och bostadsministern, värdet, eller marknadspriserna på bostäderna sjunker.

Första förstahandskontraktet efter 23 år i kö? Är det så länge som  vi vill att våra ungdomar ska få vänta på ett självständigt liv?

Inga kommentarer: