måndag 11 maj 2015

Lite vår som jag hittade

Sopsäcken är proppad med höstens försyndelser. Släpvagnen full med det borde slängts för länge sen. Då går jag en runda och ser vad som hänt. Hällregent i lördags och solen som skiner sen igår har fått massor av gröna små sköna blad att vakna till liv. Slänten vid syrenerna är blå av scilla. Och överallt hörs det att hänförelsens tid är här.

Försyndelser kan vara lätta att rätta till eller som kan det vara händelser som inte går att rätta utan ordentliga förändringar.

Idag läser jag Per Wirténs artikel om PISAdoktrinen. Ni vet de heliga skolundersökningarna som ett amerikansk konsultföretag, McKinsey, gör åt OECD. Ni läste rätt.

Det är inte de som har kunskap om hur vi ska utbilda våra barn som testar dem. Det är ett bolag som är känt för att vara bra på att rationalisera bort de delar ur ett företag som de inte anser är lönsamma.

Per Wirtén berättar att vi alla kan gå in på Sveriges Radios hemsida för att lyssna till de forskare som har kunskap om hur skolan kan bli bättre.

Idag är PISA ett mantra som genererar pengar till de som skapat undersökningen. Inte ett instrument för att ta reda på hur den bästa skolan ska byggas upp.

Gå in och lyssna på Vetenskapsradions undersökande program om vad vi varje gång skolan diskuteras tar upp som en sanning, utan grund.

Inga kommentarer: