torsdag 11 maj 2017

Nu kommer den första artikeln från vitsippesafarin

Resan söderut började med att jag låg och tittade på vitsippor och blåsippor på Blockhusudden. Sen öppnade Thielska galleriet och vi klev in i en av de vackraste utställningarna av porslin och keramik som jag har sett. Den är inte stor men naggande god som man skulle kunna säga med hjälp av en floskel.

Jag älskar konsthantverket och formgivningen av porslin från denna tidsepok. Är det någon mer än jag som minns den enorma utställningen av Gustavbergs praktpjäser på Nordiska museet? Ja, var det där? Det är så länge sen att jag kan minnas fel. Men min hänförelse inför de naturlyriska dekorerna den har jag inte glömt.

I utställningen fanns serviser med svenska vårblommor som skapades för att alla skulle ha råd med vackra föremål hemma, men som var så dyra att producera att nästan ingen hade råd. Gullvivor, liljekonvaljer, vitsippor, blåsippor, tussilago.

Vårens utställning på Thielska visar att Rörstrand och deras formgivare skapar inom samma motivvärld. Inför världsutställningarna utvecklades tekniken. Glasyrer kristalliseras, färgerna blir allt mer lysande och formerna allt oftare fyllda av sensualism. Jo, jag är förtjust. Och väldigt glad att denna utställning visades när vi var i Stockholm.

Jag har skrivit om två utställningar till. Miró som ger mig en ny dimension på vad som går att göra med en linje och en färg. Han verkade långt i från Josef Franks fruktiga blommande mönstervärld. De var samtida. De utgick från samma ismer. De hade samma politiska uppfattning. Men deras verk är verkligen inte samma.

Det är verkligen spännande att se hur gemensamma utgångspunkter kan ge så olika resultat.

Miró finns på Waldemarsudde fram till pingst och Josef Frank på ArkDes, gamla Arkitekturmuseum på Skeppsholmen över sommaren.

Här hemma lyser våren med sin frånvaro. En oändlig radda med vårvinterdagar som är fina men ack så kyliga. Tur att Joakim Karkea Grönberg hade en vernissage på Lindbergs i lördags. Här finns de två enorma akvareller som han målade på teves konsttävling och en del nya akvareller från Junosuando, Kiruna och Luleå hamn.

I övrigt längtar jag till i kväll när vi ska se Dramatens föreställning av Hedda Gabler. Det är länge sen en Stockholmsteater gästade oss.


Inga kommentarer: