tisdag 27 oktober 2009

En helig gral

Det kommer över mig ibland. Lusten att predika. Dagens evangelium handlar om föräldraskap. Lyssnar lite slappt på radion och hamnar i en diskussion för länge sen. Cecilia och Ola, mina vänner,Emils föräldrar och jag.
En eftermiddag på vintern när pojken var nio månader satt vi i solen och drack termoskaffe på gården i stan. Cecilia hade ingen ro. Hon lämnade oss vid sandlådan och gick in för att städa. In genom porten kommer Ola rusande. Han stryker snabbt över Emils kind. Tar emot en väska och rusar in i taxin igen.
Cecilia gör en grimas. "Det är tre veckor sen Ola var hemma när Emil var vaken." Hon berättar att det går otroligt bra på jobbet för Ola. Han är borta hemmifrån minst tolv timmar per dag. Idag for han på ett möte i London. Imorgon är det New York.
Något år senare samlas vi igen.
Ola kommer för att säga hej. Emil vill inte att hans pappa ska ta i honom. Cecilia säger överslätande att barnet är trött. Ola han säger stolt att han träffar sin son minst en gång per vecka. Då gör de killsaker. "Det är inte en massa tid vi behöver för att vara bra föräldrar, det är kvalitet", säger den stolte fadern.
Då dyker en illspecko räv upp bakom mitt öra. Jag frågar lugnt: "Vad gör du alla timmar som du är på jobbet? Kräver inte dina arbetsuppgifter kvalitet?"
Jag ler stort. Ola skrattar till. Han kan inte direkt säga att alla timmar på kontoret är effektiva. Om han tänker efter är väl sex av tolv arbetstimmar riktigt bra. Men arbetet kräver att han är på plats.
Jag vänder mig till Cecilia som inte kan arbeta mer än halvtid.
Hur många timmar effektiv arbetstid har hon?"Fyra på jobbet och tolv hemma", svarar hon trött.
Ola, han är en god förälder, enligt alla runt omkring. Cecilia gör bara vad som förväntas av henne. Hela släkten förundras över att Ola alltid gör en sak per vecka med sitt barn. Cecilia får både ta ansvar för Emil och allt annat. Det är en helig gral att en framgångsrik man alltid är en bra förälder- men gäller detsamma en kvinna?

6 kommentarer:

Sofie B-C sa...

Hej Eva, har försökt lämna ett par kommentarer här tidigare. I synnerhet i samband med ditt tankeväckande inlägg om instängdhet -samt om ditt vackra inlägg om dimmig morgon. Tror inte de kom fram; ngt studsade tillbaka hur jag pressade sänd. Det viktiga är dock att framför hur fina jag tycker att dina inlägg är. Tack för dessa visa reflektioner!

Granne med potatisodlaren sa...

Tack för att du försöker igen och ger mig så positiv respons. Vi har lite(många) problem med bredbandet här vid älven. Telia skyller på avståndet, 1 kilometer, till telestationen som är nybyggd. Tack!

Jane Morén sa...

Så vacker blå bild av is.

Evas värld sa...

Ja, även jag har problem ibland, jag märker att vissa svar inte kommer med fast det ser ut om om de gått iväg. Trodde det var nätet i Vietnam! Jag ville i alla fall säga att jag gillar EVA-ngelium enligt Eva!

Granne med potatisodlaren sa...

Tack alla fina, för kommentarer. Bilden är på ett av mina fågelbad i keramik med glas. Kul att du gillar vad jag skriver Eva.

Cecilia N sa...

Så klockren repliken om alla timmarna på jobbet var!