torsdag 2 december 2010

Gratis är gott

En klyfta öppnar sig allt vidare mellan de som har och de som inte har.

Ja, lön.

Idag är det helt accepterat av vår regering att alla som söker arbete ska räkna med att arbeta gratis. Och ju yngre de är desto fler timmar ska de gå till sitt arbete utan lön.

Och skulle någon mot alla odds söka ett arbete inom kultursektorn föreslår kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth att de ska arbeta som volontärer. Arbetsuppgifter som kräver fem års utbildning för att utföras ska nu föras över till outbildade volontärer som gör jobbet gratis.

Men administratörerna, och de höga cheferna som kan minska sina lönebudgetar får de lägre lön? Ska deras arbetsuppgifter utföras gratis? Slipper skattebetalarna och aktieägarna betala ut bonus till dem?

Nej, det är subventionering som gäller. Vanliga familjer får försörja sina ungdomar trots att de arbetar heltid. Företagen får lägre lönekostnader för dem som jobbar på golvet.

Cheferna på toppen, de får högre lön och mer i bonus.

Och kulturarbetarna får ta ett eller två extra jobb till för att kunna både arbeta med vad de är utbildade till och äta.

PS. Bilden visar Östra skolan en byggnad för bildning.

5 kommentarer:

Jane Morén sa...

Precis så är det. Suverän sista mening: "ett jobb för att få göra det man är utbildad för, och ett jobb för att få äta". Idag i DN är det ett uppslag om arbetslöshet, där uttryckte en kvinna som arbetade med lågutbildade invandrarkvinonr att det gjorde ont att se bra människor utnyttjas i eviga praktikplatser, som också fick som konsekvens att många företag aldrig brydde sig om att anställa, de fick ju ständigt ny, gratis arbetskraft av arbetsförmedlingen.

Granne med potatisodlaren sa...

Idén om att alla ska gå till jobbet men att bara en del har rätt att få lön är förödande för alla. Inte bara dem som tvingas att förbli fattiga.
Så dumt och så ovetenskapligt att skapa en arbetsmarknad vid sidan om för de som söker ett jobb.

Jenny Lindgren sa...

Orättvisa i kvadrat! Känns också som att vi har en mycket opassande kulturminister. Hon stjälper ju mer än hjälper med sitt von oben-perspektiv på kultursektorn.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag har numera förpassat henne till infrastrukturen där kan hon hålla i verksamheten med hjälp av volontärer... skämt åsido. Hennes jobb är ju ett som inte kräver några andra kvalifikationer än ett medlemskap i moderaterna, det är ett okvalificerat jobb som vi kan spara in lönen på. Hennes familj får ju massor med skattemedel redan så hon kan ha ett volontärjobb tycker jag. Och få se hur det är att leva på ingenting.

Jenny Lindgren sa...

Touché!