tisdag 15 februari 2011

Solen går ner över älvens strand och tågen står stilla

Vissa morgnar tror jag inte vad jag läser i tidningen. I morse fick jag läsa om hur SJ:s ledning har ställt in alla tåg mellan Boden och Narvik.

(de hänvisar till låga temperaturer på orter långt från järnvägen)

Varför? Jo, för att ledningen som sitter nere i Stockholm tror att sovvagnarna kommer att frysa sönder. Vagnarna har rullat i minst 23 år på denna järnväg utan att frysa sönder. Ledningen från SJ måste veta något som vi andra har missat. Ja, då när vi kom fram trots att termometern sjunkit till minus 38.

Min gissning är att de har slopat servicen av alla ligg- och sovvagnar för att spara... Och nu får passagerna skumpa fram på dåliga vägar mellan Boden, Murjek, Nattavaara, Gällivare, Kiruna, Riksgränsen och Narvik.  Massor med fler timmar.

För inte kan det vara så att järnvägsvagnar som rullat i mer än 20 år i temperaturer ner till minus 40 helt plötsligt fryser sönder vid minus 29 grader?

4 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Fy så vidrigt kallt och jag som klagar över -4 grader och rejäl blåst. Det är visserligen väldigt kallt när det är minus här på västkusten och den förfärliga vinden tar fart. Vi får hoppas att tågen kommer igång snart igen!

Granne med potatisodlaren sa...

Inte vidrigt, men kallt. Som tur är är det helt stilla och luften alldeles torr.

Helt irrationellt säger SJ att de ska börja köra på torsdag igen, dvs den dag när SMHI lovar det kallaste vädret denna vecka, annars tycker cheferna på SJ att deras passagerare ska fixa resan från Boden mot Malmfälten och Norge helt själva...

Maria Moln sa...

Isande fin bild! Sån kontrastmellean värmande rosa himmel och isande kall snö.

Granne med potatisodlaren sa...

Tack Maria. Det var så häftigt med solen som försvann och lämnade de röda, rosa, oranga spåren efter sig.