Ett BB och fem sjukhus. Det är ett av de scenarior som landstingets konsult Caj Skoglund lägger fram. Ett annat är att behålla BB i Gällivare. Framtiden för sjukvården i länet kommer att vara ett hett diskussionsämne i många år framöver.
Flera akuta problem finns redan. Befolkningen blir äldre. Vi blir färre norr om kusten. Det är svårt att rekrytera specialister i Norrbotten. Det föds inte tillräckligt med barn för att läkarna ska kunna upprätthålla sin kompetens. Vården är inte jämlik. Sedan 1990-talet har skillnaden mellan vem som får vård och vem som har behov av vård ökat. Idag går högavlönade och högutbildade dubbelt så ofta till läkare. Statens fördelning av skattemedel har förändrats och ska förändras.Frågan är om det nya fördelningssystemet ger pengar till att utjämna obalansen inom sjukvården.
Det finns i alla fall en obalans mellan vad vi tror att kommunen ska hjälpa oss med och vad de gör.Luleå kommun anser att det är godtagbar levnadsnivå att en tvåbarnsfar delar bostad med tre syskon och sina gamla föräldrar. Barnen kan alltså inte bo hos sin pappa. Inget fel enligt socialförvaltningen.
Däremot har regeringen ändrat sin inställning till hur få bensinstationer som det ska finnas utanför storstadsområdena. Gränsen är nådd för hur glest det kan vara mellan drivmedelspumparna. Det tycker regeringen till slut. Norrbotten får mest till att stödja bensinstationer och små butiker.
Nu är de till salu. De karakteristiska sekelskifteshusen i Kiruna. LKAB funderar på att låta privatpersoner köpa "bläckhornen" för att de ska bevaras på nya platser. Företaget satsar dessutom 50 miljoner kronor på forskning om framtiden för infrastrukturen i malmfälten. Med de nya pengarna breddas forskningsområdet till att även omfatta samhällsomvandling och logistik. Det sistnämnda kan läsas Kiruna, Malmberget och malmbanan.
Runt om i länet kommer 13 nya naturreservat att skapas. Här är hela listan.
Så här långt har våren kommit. Rabarbern växer, krokusen har blommat ut och i buskarna finns det blyga små scilla.
2 kommentarer:
Jaha, så de som har mer penar går oftare till läkare. Det visste jag inte, men det ör ju logiskt att det blir så när det kostar att gå till läkaren.
När det gäller glest mellan bensinstationer, hur långt kan det vara mellan dem?
Och så det där med att hus ska flyttas, Ett trähus kan jag kanske förstå, de tar man ner planka för planja, Men sekelskifteshus i puts och sten, hur lyckas man riva utan att slå sönder huset och sedan bygga upp det på nytt. Låter i alla fall som ett bra förslag, så att husen får leva vidare.
Det är inte bara kostnaden som avgör om man går till doktorn. Det är ännu mer hur man är uppfostrad och hur nära man har till en läkare. Kostnaden spelar roll men det sociala arvet är viktigare.
Jag vet inte hur de räknar. Men det får vi väl se när de delar ut bidragen.
Husen i Kiruna är i trä. Det finns ganska få gamla hus i sten här i norra Norrland. De är superhäftiga och har ett helt eget uttryck. Och finns i flera färger.
Skicka en kommentar