tisdag 16 augusti 2011

Utförsäljning

Idag läser jag i tidningen att vårt kommunala bostadsbolag säljer ett av kvarteren med 50-talshus utanför stan. Köpare är ett bolag som finns i södra Sverige.

Svenska bostadsfonden presenterar sig så här för hyresgästerna: Vi har delat upp vårt fastighetsbestånd i två regioner. Region Öst sträcker sig från Norrköping och Söderköping längs med Sveriges ostkust via Västervik och Oskarhamn ner till Kalmar. Även studentstaden Växjö ingår i Region Öst. Region Syd består av de idylliska skånska kommunerna Hörby, Tollarp, Örkelljunga och Simrishamn.

Var finns vinsten med att köpa ett kvarter med lägenheter i Luleå?

Så här presenterar sig företaget inför investerare:

Svenska Bostadsfonden är den snabbast växande onoterade fastighetsfonden i Sverige med fokus på bostadsfastigheter och vänder sig till institutioner, företag och privatpersoner. Tack vare marknadens stabila och reglerade struktur har investeringar i bostadsfastigheter utvecklats bättre än börsen de senaste 20 åren samtidigt som aktier och andra fastighetsslag haft en betydligt högre risknivå. Svenska Bostadsfonden förvaltar idag omkring 2 500 lägenheter om totalt drygt 180 000 kvadratmeter fördelat på 14 orter och har ca 1,6 miljarder kronor under förvaltning.


Lägenheterna används som värdehandlingar och företagets mål är inte att äga fastigheter utan att ge avkastning till ägarna av fondandelarna.


Det kan vara bra för hyresgästerna om ägandet är långsiktigt. För väl skötta fastigheter ger bättre avkastning i längden.


Liksom väl skötta bilar håller mycket, mycket längre.

3 kommentarer:

* sa...

Eva, det här med bostäder är ett sårigt kapitel för mig, så mycket som blivit fel de senaste åren. Otryggheten som följer i spåren på alla dessa spekulationer, vinstmaximeringsvisioner.

Men bilden Eva, som du har i det här inlägget. Den gav mig en nästan andlös känsla av nostalgi, av den underbara gröna leksaksbilen jag en gång fick av min mamma när vi var på PUB. Den som försvann, såsom mitt dockskåp med alla möblerna och lamporna och min bondgård. Nu fick jag tillbaka lyckokänslan, den jag kände när jag såg på min leksaksbil, dens glansiga metalliska lack.

Cecilia N sa...

Man får ju hoppas att stolpskottet som ägde fastigheter i Sollefteå inte är inblandad ...

http://allehanda.se/polopoly_fs/1.2613002.1293615030!/Olsgarden.mp3


Luleå, är det i norra änden av det östra distriktet eller är det embryot till det norra?

Granne med potatisodlaren sa...

Jane, allt färre bostäder finns kvar i allmännyttan och det ger en genomsnittlig hyreshöjning på sju procent för varje lägenhet som byter ägare.

Kvarteret som säljs är renoverat under de senaste tio åren om jag minns rätt.

När denna bostadsfond köpte hus i Kalmar höjdes hyrorna med 200 kronor per kvadratmeter och år. Men hyresgästerna fick inte sina fönster utbytta trots en överenskommelse.

Cecilia, man kan undra om det är det östra distriktet som blir 130 mil långt. Hyresgästerna i detta bostadsområde undrar varför de inte har fått chansen att bilda en bostadsförening.