måndag 3 oktober 2011

Dagens mest uppfriskande

Sist jag var hos mamma berättade en granne för mig att nu skulle äldreboendet äntligen byggas. Det är tio år sedan den gamla macken revs, marken sanerades och bygglovet söktes. I tio år har några grannar överklagat bygget och inget har skett. Ja, förutom att skattepengar har rullat på kommunala kontor, i administrativa domstolar och hos bolaget som vill bygga.

Idag skriver stadsforskaren Jerker Söderlind i en debattartikel om hur han ser på de lagar och regler som gör det möjligt att stoppa utvecklingen i en stad. Om de arkitekter som ritar hus som ingen vill ha. Och om de grannar som överklagar alla bygglov för att slippa se en förändring.

Det är uppfriskande. Tänk om vi ser vår stad som något som vi alla har del i. Då skulle ingen föreslå höghus som driver fram stormvirvlar och som skuggar halva stan. Då skulle det byggas på södra hamnplan.

Ingen skulle få slänga ut lådor med plåthud på områden nära stan.

Tänk om de regler som gäller idag skulle ha funnits när vi byggde vår första stad? Då skulle det inte finnas ett enda hus på centrumhalvön. Strandskyddet, ni vet.

Ljusare än så här var det inte klockan kvart i sex.

2 kommentarer:

Sophia Callmer sa...

:-)
Det var ett bra inlägg, med humor. kram till dig Eva/Sophia

Granne med potatisodlaren sa...

Tack Sophia. Visst är det förunderligt att de som redan bor anser att de äger en plats.

Ha det bra Eva