torsdag 6 oktober 2011

På allvar

Det är på allvar. Men inte alla tycks tro det. Vi har faktiskt bara en jord, även om universum expanderar. Det finns bara en Torne älv. Livet i och omkring älven påverkas varje dag av de gifter och gaser som Outokumpu trots regler låter släppa ut. Ett stålverk som ansöker om att få släppa ut lika mycket kvicksilver som alla industrier i hela Sverige. Ett företag som inte följer EU:s regler. Men riksdagsledamoten Sven-Erik Bucht (s) som fick massor av kryss i det senaste valet säger att åsikterna är delade. Vilken tur säger jag att mina duktiga kollegor Lotta Nilsson i Kalix och Linda Danhall i Haparanda fortsätter att skriva. Här kan du läsa om Outukumpus utsläpp.


Igår tog dessutom det finska företaget Fennovoima ett beslut om att bygga nästa kärnkraftverk i Pyhäjoki 15 mil från den svenska kusten, 15 mil från gränsen. Frågan är hur de ska kunna räkna hem det bygget. Just nu pågår ett bygge i Finland som hela tiden blir dyrare. Det beräknades att kosta 23 miljarder kronor när de började bygga nu är de upp i tre gånger så mycket. Och det är vad Fennovoima väntas satsa på verket i norra Finland, 60-70 miljarder kronor. Vad kommer kilowattimmarna att kosta då? 5 kronor? Vi i Sverige ska inte slå oss för bröstet våra kärnkraftverk hotar både tätbefolkade områden i Danmark och Östersjön. Men med de regler som gäller idag kan ingen räkna hem ett nytt kärnkraftverksbygge.

Det är allvar. Ska vi i Norrbotten kunna utveckla länet då gäller det att vi lyckas hålla ihop om att skydda vår natur. Det gäller helt säkert alla i hela vårt land. Känns det lika slitet och skitigt här som där kommer nog inte någon vilja resa hit. Det är tur att så många vill att vi ska skydda vår miljö. Jag hör just hur forskare tar fram en ny skogsberedningsmaskin så att hyggena slipper se ut som "bruna räfflade chips".

En person som var mycket medveten om vikten av både yta och funktion var Steve Jobs. Hans liv är slut men hans idéer lever och förändrar vår vardag, varje dag.

Inga kommentarer: