fredag 7 oktober 2011

Kraftigt snöfall


Telefonen ringer, och en bekant frågar: Är det vitt ute, hos er? Ja, för alla talar om att det är snökaos i Norrbotten.

Det är i Kiruna den första snön täcker både hus, gator och bilar. 35 mil från älvens strand. Det är då det krävs en geografisk erfarenhet. En erfarenhet av hur stort vårt län är. Hur många timmar det tar med tåg från byns station till centralen i Kiruna. Det är då jag stilla undrar om min bekant lyssnar på hur vädret ska bli i Småland, när hon vill veta hur hon ska klä sig nästa dag.

Det finns små berättelser överallt. På en åker ligger en svan som dött. Den sörjande svanfamiljen återkommer för att ta avsked.Läs mer här.

Årets litteraturpristagare Tomas Tranströmmer är en poet som med få väl valda ord skildrar alla dessa berättelser som finns här och nu. Han är en mästare på att hitta ett ord som vi andra aldrig har tänkt oss använda på just det sättet. Tänk vad vi kan lära oss av dessa oväntade nya kombinationer.

Andra ord skulle vi gärna slippa. Ivan Hietala berättade om en undersökning av grödor i Haparanda som bara försvann. I undersökningen fanns det tecken på att giftiga ämnen från stålverket, Outokumpu, i Torneå fanns i grönsaker. Vissa tålde inte sanningen och började ringa och hota. Nu har han tvingats byta till hemligt telefonnummer.

I lördags var det premiär för Miniart en utställning med konstverk på en kvadratdecimeter, eller kubikdecimeter, på Galleri SKÅDA i Luleå. På Norrbottensteatern skrattade publiken till Evigt ung.

Kommer vi här vid älvens strand att få göra säsongens första snöänglar innan nästa helg?


Det är inte mer vinter än så här.


2 kommentarer:

Evas blogg sa...

Det är lite som när människor undrar: Aha du är från Norrland, då kanske du känner den och den? Njae, kanske inte för de bor ca 50 mil bort.

Granne med potatisodlaren sa...

Eva, så kan det vara. Jag har en kollega som frilansade åt de största tidningarna i Stockholm. När tidningsbilen kört fast i blötsnön där nere skickade de honom till Gävle för att bevaka en match. De trodde att Gävle ligger närmare älvens strand än huvudkommunen.

Ibland blir det bara tokigt.

Det är ju nu i brytningstider som vårt land känns ännu mer avlångt än vanligt.