tisdag 15 november 2011

Det finns hjältar, Marta Szebehely, professor i socialt arbete, är en.

 Marta Szebehely säger både på teve och i radio det som är självklart.
- En person som är gammal och svårt sjuk, en person som har demens kan inte välja vård.

- Ansvaret för att vården är god måste politikerna ta.

När hon har jämfört kraven som ställs på de bolag som får kontrakten på äldrevård i Sverige och USA har hon sett en skillnad.
- I Sverige har vi tillit. Vi utgår från att de som får använda våra skattepengar gör sitt bästa. Men det är det ingen som tror i USA.

Därför har USA rigida bestämmelser som vårdbolagen måste leva upp till.


 Men Thomas Idegard fd ordförande i moderata ungdomsförbundet framhåller en vårdpeng som lösningen på alla problem.

Han tror att om bara de gamla får välja själva så löser sig allt. Och då flyttas ju ansvaret från politiker och vårdbolag till våra gamla sjuka anhöriga.

Marta Szebehely, hon har sett i sin forskning att det inte fungerar alls.

- Gamla sjuka människor vill inte byta. Har de dålig vård vet de ju inte om det finns bra vård någon annanstans. De flesta lider och tiger. Och det är ju inte vad vi vill uppnå.


En annan sak som vi alla här vid älvens strand undrar över är varför ingen söderut ställt krav på fler överföringsmöjligheter från kraftverken i norr. Nu när denna outgrundliga regering har infört högre elpris i södra Sverige då först undrar de som har den ekonomiska makten varför är det på detta viset. De som stred för att införa den nordiska elbörsen. De som drev upp elpriserna genom att hålla kärnkraftverken stängda under den kalla årstiden.

Ni som alltid påstår att kärnkraften är säker. Ja, den är säker som reglering av elpriserna. Men säker när en dammsugare kan slå ut ett kärnkraftverk?

4 kommentarer:

Sophia Callmer sa...

Hmm jag trodde att jag fattade, skrev en massa och sen var allt borta...
Nytt försök! Många underbara bilder här hos dig, ljuset uppe hos dig är helt magiskt så här års!
Och många fina tankar i det du skriver, jag läser alltid med intresse hos dig Eva. kram!Sophia

Granne med potatisodlaren sa...

Jag trodde att jag också fattade. Men den nya webbsidan är lite komplicerad för mig med. Tack för din fina kommentar. Kramar Eva

Jane Morén sa...

Precis så är det, det där med valfrihet, de som inte finn i närheten av gamla människor färstår inte att alla förändringar sliter så fruktansvärt, de gamla orkar inte byta, bort med denna så kallade valfrihet, som jag såg Attendos annons i veckan om allt roligt de anordnade för de gamla. Det de flesta verkar glömma bort är att väldigt många gamla som behöver vård och omsorg inte är intresserade av något annat än en dräglig vardag, eventuella allsångsstunder någon enstaka gång är de för sjuka för och förändrar inte deras vardag timme för timme alla andra dagar.

Granne med potatisodlaren sa...

Du är så klok och vet vad det är att vara beroende av hjälp. Jag blir bara förtvivlad när jag hör alla okunniga marknadsliberaler.