lördag 19 november 2011

Hela havet stormar

Min mycket specielle far sa:

 Jag vill inte vara med om det här. Det är som om hela världen gungar. De som inte följer lagar och förordningar får högsta vinsten. De som är hederliga får stå i skamvrån.

Det var förra året när vi satt bakom huset och pratade en stund. Den sista, innan han blev så trött att han inte ville prata mer.

En mardröm.

 Det var hur han upplevde det Sverige som moderaterna och de övriga i alliansen är på väg att skapa. En man som hela sitt liv levt som en mycket konservativ väljare och medborgare. Kulturkonservativ, inte nyliberal. Idag läser jag att Sten Nordin moderat finansborgarråd i Stockholm har sålt ut 60 procent av äldreomsorgen till rikskapitalbolag.

Han vill att de gamla demenssjuka ska få en äldrepeng och välja boende själva. Ultramarknadsliberal är Sten Nordin. Då slipper han ta sitt politiska ansvar. Då kan han lägga ner fullmäktige och sitta vid sidan om och bara se på hur riskkapitalbolagen tar över hela äldreomsorgen. Tänk vad skönt att kunna skylla på de gamla sjuka när skattepengarna samlas på hög i skatteparadisen.

Roger Mogert, socialdemokrat, är mycket frågande. Det finns ju inga partier som moderaterna och folkpartiet som ropat, skrikit och tjatat om kommunalt självstyre. Nu ska regeringen bestämma över vilka typer av äldreomsorg som finns i den minsta kommun.

- Som enkel kommunpolitiker kan jag tycka att det är barockt att staten ska bestämma hur vi sköter vår äldreomsorg.

All forskning visar att den viktigaste kvalitetsfaktorn i alla äldreboenden är personaltätheten. Hur många utbildade undersköterskor som arbetar på golvet bland de äldre. Det är den enda faktor som garanterar att de äldre inte får liggsår.

All forskning visar att privata äldreboenden har 10 procent lägre personaltäthet. Och många fler liggsår. Dessutom har de privata vårdgivarna i Sverige färre heltidstjänster och fler tinanställda som påverkar att regler och rutiner inte följs.

Min far avslutade sina dagar på ett sjukhem som drivs av Attendo care. I den kommun där han bodde fanns inga val. Alla boenden drivs av riskkapitalbolag. Inte 60 procent som i Stockholm, utan 100 procent.


Nu polisanmäls tjänstemännen i Vällingby-Hässelby.

5 kommentarer:

Maria Moln sa...

Jag blir lika besviken som din far. Även om jag inte levt lika länge och har hans livshistoria...hur kan det våra äldre har byggt upp bara få raseras som vore det ett korthus!
O så den där vidriga Strauss-Kahn!! Har du läst hans sms där han vill ha" du materiel"?

Jane Morén sa...

Vacker bild och viktig text!

margareta.warenius@gmail.com sa...

Ja so ist es. Und was kannst du machen? sagt

margareta

Granne med potatisodlaren sa...

Margareta Warenius, kul att du kommenterar, men jag kan ingen tyska.

Jane, tack för att du ger feedback.

Granne med potatisodlaren sa...

Maria, inte är det roligt när Maria Larsson som har varit äldrevårdsminister i fem år tror att det är de äldre som har makten över sin vård.

Jag har missat DSK. ska kolla på le Monde.